Dona Vekić u četvrtfinalu, čeka je Sabalenka

Još jedan četvrtfinalni par čine Karolina Pliškova - Magda Linet, koja je ostvarila uspjeh karijere pobijedivši Karolin Garsiju

3409 pregleda 0 komentar(a)
Dona Vekić, Foto: Reuters
Dona Vekić, Foto: Reuters

Hrvatska teniserka Dona Vekić plasirala se u četvrtfinale Australijan opena, izjednačivši svoj najbolji grend-slem rezultat sa US opena 2019.

Dvadesetšestogodišnja djevojka iz Osijeka je u 4. kolu savladala sedam godina mlađu Čehinju Lindu Fruhvirtovu sa 6:2, 1:6, 6:3 nakon dva sata i sedam minuta borbe.

Vekić je sjajno odigrala prvi set, "sipajući" vinere iz svih pozicija, ali je u drugom zaređala sa neiznuđenim greškama, pa je odlučivao treći set.

Dona je tada otišla u svlačionicu i uzela desetak minuta predaha, što je očigledno imalo pozitivan efekat.

Fruhvirtova je sa 17 godina i 273 dana imala šansu da postane najmlađa četvrtfinalistkinja Australijan opena u poslednjih 25 godina, ali nije uspjela.

Dona Vekić će imati težak posao u četvrtfinalu, u kojem je čeka peta nositeljka, Arina Sabalenka. Bjeloruskinja je u 4. kolu izbacila olimpijsku pobjednicu Belindu Benčič sa 7:5, 6:2.

Benčić je u prvom setu vodila 3:1 i 4:2, ali je presudila napadačka igra Sabalenke, koja je meč završila sa 32 vinera, naspram samo 14 švajcarske teniserke.

Vekić i Sabalenka sastale su se šest puta - čak pet međusobnih duela dobila je Hrvatica.

„Imam veliku prednost protiv nje u međusobnim mečevima, ali baš svaki duel protiv nje je bio težak. Ništa drugo ne očekujem ni ovaj put. Ne smijem previše da razmišljam o tome da je ovo četvrtfinale grend slem turnira i da mogu da doguram do polufinala. Jasno, biće to veliki meč za obje, ali samo moram da se držam svog plana i svog tenisa“, kazala Dona je Vekić.

Veliko iznenađenje priredila je Poljakinja Magda Linet koja je u osmini finala eliminisala četvrtog nosioca, Francuskinju Karolin Garsiju sa 7:6, 6:4.

U svom 30. nastupu u glavnom žrijebu nekog grend slem turnira, Linet se plasirala u svoje prvo četvrtfinale. Ona je gubila sa 3:0, kao i sa 4:2 i 5:3 u prvom setu prije nego što je preokrenula meč i slavila poslije sat i 57 minuta.

Njena naredna protivnica biće bivša najbolja teniserka svijeta, Čehinja Karolina Pliškova koja je u osmini finala pobijedila Kineskinju Šuaj Dženg sa 6:0, 6:4.

Pliškova je slavila poslije samo 55 minuta igre, upisala je i osmu pobjedu protiv Kineskinje u isto toliko duela i obezbijedila sebi 11. grend slem četvrtfinale u karijeri, četvrto u Melburnu.

Čehinja trenutno u međusobnim duelima vodi protiv Linet sa 7:2.

Bonus video: