Australija kruniše istočnu kraljicu

Bjeloruskinja Arina Sabalenka i Kazahstanka Jelena Ribakina u 9.30 časova po srednjeevropskom vremenu igraju za pobjedu na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu

4103 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Australija će dobiti novu tenisku kraljicu nakon "penzionisanja" Ešli Barti odmah po završetku prošlogodišnje titule na Ozi openu.

Nova šampionka dolazi sa istoka - našto poslije 9.30 časova po srednjeevropskom vremenu za trofej na “Rod Lejver areni” boriće se Bjeloruskinja Arina Sabalenka i Kazahstanka Jelene Ribakina.

I dok je 24-godišnja Sabalenka, inače peta teniserka svijeta, vlasnica 11 WTA titula, Ribakina dolazi u Australiju kao šampionka Vimbldona.

Stiže i kao tek 25. igračica, ali samo zbog odluke da se ne računaju bodovi sa Vimbldona zbog zabrane ruskim i bjeloruskim učesnicima.

Finale
foto: Graphic News

Rođena Moskovljanka, koja je odlučila da igra pod zastavom Kazahstana, zbog svog plasmana na WTA listi imala je neuporedivo teži žrijeb, pa je do finala morala zaredom da eliminiše tri osvajačice grend slem titula, među njima i prvu favoritkinju - Poljakinju Igu Sfjontek.

Posljednja teniserka koja je to uradila na Australijan openu bila je Dženifer Kaprijati 2001. godine.

"Biće žestoke borbe u finalu. Dobila sam iskustvo iz polufinalnog meča protiv Vike Azarenke da u noćnim uslovima otvorene arene nije bitno koliko snažno serviraš, već gdje pogađaš. Važno je lopticu usmjeriti u pravu zonu jer loptica ne leti kao inače. Isto važi i za igru sa zadnje liniju. Mora se igrati dublje, pokušati prići naprijed, ali uz definitivno duže razmjene od uobičajenih", objasnila je Ribakina.

Jelena Ribakina, šampionka Vimbldona
Jelena Ribakina, šampionka Vimbldonafoto: Reuters

Ona je rekorder ovog izdanja po brzini servisa od 195 kilometara na sat, ali i po procentu poena na prvom servisu (81 odsto). Ostaće zapisan podvig da je sa tri vezana asa anulirala vezane set-lopte Azarene u finišu prvog seta.

U ženskom tenisu vlada jedinstven stav - od četvrtfinalistkinja turnir osvaja teniserka koja se najbolje nosi sa pritiskom. Sabalenka nije bila poznata po tome, ali od starta sezone je izuzetno konstantna i nije izgubila ni set u 10 odigranih mečeva u 2023. godini.

"Otpustila sam sportskog psihologa, nakon svih tih godina shvatila sam da sama moram da rješavam određene probleme. Za sada mi dobro ide. Rekla sam psihologu: ‘Slušaj, kada god očekujem da neko drugi riješi moj problem ne bude ništa od toga’. Čovjek mora na sebe da preuzme odgovornost i pomiri se sa tim", istakla je atraktivna Bjeloruskinja, koja će prvi put igrati u grend slem finalu.

Bonus video: