Silovita Arina Sabalenka sa 51 vinerom do prve teniske krune

Bjeloruskinja je do prvog grend slem trofeja preokretom dobila šampionku Vimbldona, Jelenu Ribakinu sa 2:1 (4:6, 6:3, 6:3), nakon dva sata i 28 minuta velike borbe.

18234 pregleda 20 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Spektakularno finale Australijan opena pripalo je Arini Sabalenki. Bjeloruskinja je do prvog grend slem trofeja preokretom dobila šampionku Vimbldona, Jelenu Ribakinu sa 2:1 (4:6, 6:3, 6:4), nakon dva sata i 28 minuta velike borbe.

Bjeloruskinja je iskoristila tek četvrtu meč loptu, nakon dvije se suočila i sa brejk šansom rivalke, ali je sa servsiom od 192 kilometra na sat to anulirala.

Ribakina je ovoga puta osvojila prvi set, za razliku od sva četiri prethodna meča, a Sabalenka drugi i svi su završeni s identičnih 2:1.

Iako je Jelena bolje ušla u meč, napravila brejk, Bjeloruskinja je uspjela da se vrati, a onda sa dvije duple servis greške opet izgubila svoj servis. Čak pet duplih u prvom setu je imala Sabalenka.

U drugom je pogađala rizične poene, a Kazahstanku je dugo u igri držao sjajan servis i "čelični" nervi, koji je, ipak, popustio u trećem gemu drugog seta. Spasavala je Ribakina potom brojne brejk šanse, ali je Sabalenka do seta došla asom na drugom servisu svog gema.

Sabalenka koju je krasila vrlo agresivna igra, imala je čak 17 asova i 51 viner, dok je rivalka "upucala" devet asova i 20 vinera manje od Bjeloruskinje.

U trećem setu Sabalenka je podigla igru na nevjerovatan nivo. Drugi servis je bio njeno ubojito oružje, ali i bekend i forhend vineri od blizu 150 kilometara na sat.

Epilog, Ribakina je napokon izgubila samopouzdanje...

Bonus video: