Dvostruki ulog u finalu iz snova

Đoković igra za deseti pehar Australijan opena, 22. grend-slem titulu i poravnanje na vrhu vječne liste sa Nadalom, Stefanos Cicipas za prvi trofej na najvećoj teniskoj sceni. Ko pobijedi biće od ponedjeljka najbolje rangirani teniser na svijetu

13840 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novak Đoković protiv Stefanosa Cicipasa, za grend-slem titulu i prvo mjesto na ATP listi - finale iz snova na Australijan openu, kako ga je juče nazvao legendarni Boris Beker, i ne samo on...

Dvije različite priče sudariće se na plavom, blještavom betonu grandiozne scene “Rod Lejver” arene u Melburnu. Srpski, protiv grčkog tenisera, 35-godišnjak iz Beograda protiv 24-godišnjeg momka iz Atine.

Prvi igra svoje 33. grend-slem finale, drugi je samo jednom do sada bio u prilici da se bori za najveći pehar. Đoković se bori za 10. titulu Australijan opena i 22. grend-slem trofej, Cicipas za prvi naslov jednog od četiri “premijum” turnira na teniskim pozornicama širom svijeta. Prvi se na “Rod Lejver” areni osjeća doslovno kao kod kuće, igrao je devet finala i osvojio svih devet trofeja, drugi je debitant na tom nivou. Đoković je rekorder po broju provedenih sedmica na prvom mjestu na svijetu, Cicipas nikada do sada nije bio na vrhu liste. I ima istorijsku priliku...

Stefanos Cicipas, Novak Đoković
foto: Graphic News

Svi su parametri na strani Novaka Đokovića uoči velikog finala, a nije problem ni to što je čak 11 godina stariji od svog rivala - u Đokovićevom slučaju, godine su još uvijek samo brojka na papiru...

Pa ipak, nije baš sve tako prosto kao što izgleda, kao što pokazuje statistika i istorija. Cicipas kaže da se nikada nije osjećao bolje i da je spreman na veliki, monumentalni poduhvat - jer, niko još nije dobio Novaka u finalu Australijan opena, a pet tenisera je pokušalo ukupno devet puta.

Ni to, naravno, neće trajati vječno, pitanje je samo gdje je granica. I kada se stiže do nje...

”Gledamo istoriju tenisa, uživo! Mi sve to uzimamo nekako zdravo za gotovo, Novak će to uraditi i slične stvari... Ne, momci, to nije normalno”, kaže Boris Beker.

I čuveni Njemac, nekadašnji Đokovićev trener, svjestan je da godine nikom ne praštaju i da njegov nekadašnji pulen neće imati još puno ovakvih prilika.

”Novak takođe stari. Sada ima 35 godina. Možete da primijetite na terenu kako ponekad teže dolazi do daha, to je češće nego ranije. Hajde da uživamo u tome jer će u jednom trenutku doći kraj. Ovo je finale snova. Kada je uz to još i bitka za mjesto broj jedan i to u finalu grend-slema, to ispunjava sve dječačke snove. Cicipas je to već rekao. Svakako, Novak je već bio broj jedan, ali on želi 22. grend slem trofej. Može da izjednači rekord Rafaela Nadala. Tako da će, u svakom slučaju, istorija biti ispisana”, poručio je Beker.

Novak Đoković
foto: Reuters

Jedino Cicipasovo grend-slem finale bilo je baš protiv Đokovića - prije godinu i po na šljaci Rolan Garosa. Grku ni vođstvo od 2:0 u setovima nije bilo dovoljno za trijumf, bio je tako blizu, a tako daleko, jer je Srbin gotovo rutinski dobio tri preostala seta.

Dva velika rivala “peckala” su se malo prethodnih dana, a sve je počelo Đokovićevom konfrencijom za novinare na kojoj se u trenutku nije sjetio da je Cicipas, baš protiv njega, igrao grend-slem finale.

”Ne sjećam se ni ja, ne sjećam se”, odgovorio je Grk.

Sjećaju se, naravno, i jedan i drugi, a čija će sjećanja, jednog dana, biti prijatnija na današnje finale?

Stefanos Cicipas
foto: Reuters

”Đoković, po meni, zaslužuje više poštovanja, ali mislim da će ga, kako vrijeme prolazi, dobijati sve više”, kazao je još jedan nekadašnji veliki šampion, Džon Mekinro.

Smatra da je impresivno, gotovo nevjerovatno kako se Đoković “ubacio” u trku između Federera i Nadala - vjerovalo se, dva najbolja tenisera koja su se ikada pojavila.

”Đokovićev stil igre je tehnički tako dobar da se uzima često zdravo za gotovo. Pet ili šest godina je mlađi od Federera, koji je već bio veliki kada se Novak pojavio na sceni, a i Nadal se bio profilisao kao neko ko će vladiti tenisom. U tom trenutku bilo je teško oduzeti im sve to, a imamo Đokovića koji će ih vjerovatno prevazići u jednom trenutku”, kaže Mekinro.

Vrijeme, ipak, (još) radi za Cicipasa. Ima 24 godine, kada je Đoković bio u njegovim godinama imao je “samo” dva grend-slem pehara. Pitanje je samo da li će Grk ispisati istoriju preko Novaka Đokovića, ili će morati da sačeka da Srbin “prođe”.

Odgovor daje današnje finale, nešto poslije 9 sati po srednjeevropskom vremenu.

Bonus video: