Novakov sedmi povratak na tron

Novak Đoković će se sjutra, sedmi put u karijeri, vratiti na prvo mjesto ATP liste

25822 pregleda 58 komentar(a)
Nakon suza Đokovića Mats Vilander je poručio svijetu da uživa u tenisu a ne da traži razloge spoticanja nevjerovatnog srpskog tenisera, Foto: REUTERS
Nakon suza Đokovića Mats Vilander je poručio svijetu da uživa u tenisu a ne da traži razloge spoticanja nevjerovatnog srpskog tenisera, Foto: REUTERS

Pobjedom u finalu Ozi opena nad Stefanosom Cicipasom, u kojem je ulog bio i prvo mejsto za trijumf, Novak Đoković je vratio naslov najboljeg tenisera u istoriji, nevjerovatnim podatkom da je od deportacije iz Australije prije godinu, dobio 49 od 51 meča.

Dobili su ga samo Karlos Alkaras u Madridu, Rafael Nadal na Rolan Garosu i Holger Rune u Parizu.

Đoković je u međuvremenu osvojio 93. titulu, jednu više do Nadala a ispred su Ivan Lendl sa 94, Rodžer Federer sa 103 i Džimi Konors sa 109, ali u broju najznačajnijih turnira Beograđanin je daleko ispred svih - jedini je osvojio sve turnire iz serije Masters, a to je uspio na svakom najmanje dva puta.

"To je zbog profesionalnih ciljeva i ambicije - grend slemovi i prvo mjesto na ATP listi su vrhunac profesionalnog tenisa i uvijek mi je to bio cilj. Ne krijem da želim da ispišem istoriju tenisa" kazao je 35-godišnji teniser, koji će od sjutra opet biti prvi.

A bio je najduže u istoriji, čak 373 nedjelje i samo su deportacija, ali i zamrzaavanje liste zbog pandemije te odluka da se ne računaju bodovi za pobjedu na Vimbldonu, razlozi da nema još više.

Vratiće se na prvo mjesto sedmi put u karijeri a rekorder je jer je i sedam puta bio prvi na kraju godiene.

Listi njegovih rekorda nema kraja - u Melburnu je postao treći igrač sa dvocifrenim brojem titula na istom turniru, nakon Federera i Nadala, ali su samo Nadal i Đoković to uspjeli na grend slemu.

Od Roda Lejvera 1969. samo je Đoković osvojio četiri grend slema zaredom (2015- 2016), s tim da je Lejver to uradio u istoj sezoni.

"Nikada nisam vidio takvu emociju nakon osvojene tiotule, a zaboga, osvojio je 22. grend slem. Zaista nevjerovatno sa kavom željom igra sa 35 gdoina, mada nakupilo mu se nakon teškog perioda deportacije, pa povrede pri dolasku u Australiju. I nepravedno je konstatno sumnjičen za različite i nebitne stvari, Đoković je tensier i samo ga treba pustiti da igra a mi da uživanmo u tom tenisu", naglasio je Mats Vilander, ikona "bijelog sporta".

Bonus video: