Još sedam rekorda do vječnosti

Koje sve visine može još da dostigne Novak Đoković, a nije ih već dostigao?

25132 pregleda 45 komentar(a)
Đoković je u nedjelju osvojio deseti Australijan open, Foto: CARL RECINE
Đoković je u nedjelju osvojio deseti Australijan open, Foto: CARL RECINE

Novak Đoković je u nedjelju povećao sopstveni rekord u Melburnu osvojivši 10. Australijan open, a na vrhu vječne liste po broju najvećih trofeja - grend-slemova, izjednačio se sa Rafelom Nadalom (22).

Đoković je ikona tenisa, ikona sporta, po mnogima (ali i po rezultatima) već sada najveći svih vremena, ne mora više ništa da dokazuje. Ipak, na horizontu se ukazuju nove prilike, šanse za nova dostignuća. A to nije samo broj grend slem-trofeja...

Ovo je šest izazova koja bi mogli da ga katapultiraju u vječnost tenisa - i u muškoj i u ženskoj konkureniciji.

GREND-SLEM TROFEJI

Najvažnija trka. Rodžer Federer se penzionisao sa 20 trofeja na četiri najveća turnira, Đoković i Nadal su poravnati na vrhu sa po 22.

Čini se da su Novakove karte jače - mlađi je godinu, u boljem je fizičkom stanju, odgovaraju mu i podloge na kojima se igraju tri od četiri grend-slema (beton i trava).

Na Australijan openu, ali i na Vimbldonu, osjeća se kao kod kuće, računajući samo ta dva grend-slem turnira ukupno je osvojio čak 17 pehara (deset u Melburnu, sedam u Londonu). Veliki je favorit na Vimbldonu, biće izgleda i na US openu, gdje će ove godine nevakcinisan vjerovatno moći da se pojavi.

Nadal je favorit samo na jednom turniru - Rolan Garosu, koji je osvajao nestvarnih 14 puta. Rafi ide u prilog to što se naredni grend-slem igra upravo na pariskoj šljaci - mogao bi da povede 23:22 i stekne psihološku prednost. Ipak, da li će ga osvojiti? S obzirom na njegovo stanje s povredama, kladionice i tu daju veće šanse Đokoviću, barem sada...

PRVI REKORD MARGARET KORT

Đoković i Nadal su rekorderi po broju grend-slem trofeja, ali kada se uzme u obzir i žeska konkurencija, ali i period prije Open ere, još “vlada” Margaret Kort.

Čuvena Australijanka osvojila je 24 najveća trofeja (11 Australijan opena, pet Rolan garosa, tri Vimbldona, pet US opena), a Serena Vilijams nije uspjela da je dostigne - zaustavila se na 23.

Novaku, dakle, trebaju još tri grend-slema pa da se definitivno popne na teniski Olimp - u obje konkurencije. Pod uslovom, naravno, da ih ne osvojili Nadal.

DRUGI REKORD MARGARET KORT

Đoković je kralj Australije, osvojio je 10 pehara u Melburnu, što je apsolutni rekord u muškoj konkurenciji, ali uzimajući u obzir i žensku - opet je na vrhu Margaret Kort, koja je osvojila jedan više (11).

Srpskom teniseru treba još jedan Australijan open da je dostigne, još dva da je prestigne.

REKORD RODŽERA FEDERERA

Đoković je kralj Australijan opena, Nadal kralj Rolan Garosa, a kada je u pitanju Vimbldon - kralj je i dalje Rodžer Federer.

Švajcarac je na vrhu liste po broju trofeja na nezvaničnom prvenstvu svijeta u tenisu, svetoj londonskoj travi, gdje je pehar podizao osam puta, ali mu se Đoković opasno približio - osvojio je samo jedan manje. Već ove godine mogao bi da ga dostigne, a naredne da ga prestigne.

Ako osvoji još dva Vimbldona, Đoković će izjednačiti rekord Martine Navratilove (devet) kada su u pitanju i muška i ženska konkurencija.

TREĆA TITULA NA ROLAN GAROSU

Kada je prije godinu i po, u junu 2021, preokrenuo finale protiv Stefanosa Cicipasa (3:2) i osvojio drugi Ronal Garors, Đoković je postao prvi teniser u Open eri koji je osvajao sve grend-slem turnire barem po dva puta.

Onda je, prije godinu, isto uradio i Rafa Nadal, preokretom u finalu Australijan opena protiv Danila Medvedeva (3:2).

Ako, međutim, opet osvoji Rolan Garos, Srbin će postaviti nove standarde - biće prvi teniser koji je sve grend-slemove osvojio barem po tri puta.

VRH ATP LISTE

Nole se osvajanjem AO vratio na prvo mjesto liste najboljih tenisera svijeta, na kojem je već 374 sedmice u karijeri, po čemu je ubjedljivo prvi među teniserima. Kada su uzmu u obzir i teniserke, prva je Njemica Štefi Graf, koja je 377 sedmica predvodila vrh WTA liste. Ovo je rekord koji će Đoković najbrže, i najlakše dostići - već krajem februara. Ne mora da uradi ništa, dovoljno je da se Karlos Alkaras ne pojavi na turniru u Kordobi (još se nije prijavio). Ako se pojavi, mora da ga osvoji, i ne samo taj, već i Buenos Ajres i Rio, koji se igraju u februaru.

OLIMPIJSKO ZLATO

Zlatna olimpijska medalja neskriveni Đokovićev cilj, a na OI u Riju 2016. i Tokiju 2021. doslovno je izgorio u toj želji. U prvom olimpijskom nastupu, 2008. u Pekingu, osvojio je bronzu, kada je u polufinalu izgubio od Nadala, a 2012. u Londonu u istoj fazi izgubio je od Endija Mareja, a poraže je od Martina del Potra u meču za treće mjesto. Četiri godine kasnije u Riju Del Potro ga je doslovno rasplakao u prvoj rundi, dok je u Tokiju prije godinu i po koban bio polufinalni meč protiv Aleksandera Zvereva.

Bonus video: