Najviše u istoriji ATP: Novak Đoković 36 odsto karijere proveo na prvom mjestu

Novak Đoković na prvoj poziciji rejtinga ATP je rekordnih 35,7 odsto vremena provedenog na turu, impozantnije brojke spriječila zamrzavanja liste zbog pandemije i kovid ograničenja

13074 pregleda 34 komentar(a)
Broj jedan kao inspiracija za tenisku ikonu iz Beograda, Foto: REUTERS
Broj jedan kao inspiracija za tenisku ikonu iz Beograda, Foto: REUTERS

Novak Đoković provodi 374. sedmicu na prvom mjestu ATP liste.

Srpski teniser počeo je karijeru profesionalnog tenisera 2003. godine, a na prvoj poziciji rejtinga ATP je rekordnih 35,7 odsto vremena provedenog na Turu.

Ako se uporedi, Rafael Nadal je bio vodeći samo 18,1 odsto vremena svoje teniske karijere, Rodžer Federer 24,5%, a najbliži Đokoviću je Amerikanac Pit Sampras sa 35 odsto.

Mada u slučaju Đokovića brojka i nije tako impozantna, kakva bi bila da godinu nije bio zamrznut status i nije se računalo vrijeme koje je proveo na prvom mjestu - zbog pandemije, a takođe i kovid ograničenja i nemogućnost da učestvuje na brojnim turnirima, kao i odluka da se ne upisuju bodovi sa Vimbldona koji je osvojio.

No, i pored svih tih neplaniranih uticaja, Đoković će uskoro biti apsolutni rekorder, pošto do 6. marta će sigurno biti na prvom mjestu rejtinga, pa će prevazići apolutni rekord Njemice Štefi Garf sa 377 sedmica na prvom mjestu WTA.

Bonus video: