Beker: Nikad nisam ni pomislio da će neko oboriti rekord Štefi Graf

Đoković je u ponedjeljak postavio novi rekord po broju nedjelja na prvom mjestu svjetske rang-liste u obje konkurencije

6309 pregleda 14 komentar(a)
Boris Beker, Foto: Shutterstock
Boris Beker, Foto: Shutterstock

Legendarni njemački teniser Boris Beker rekao je da nikada nije mislio da će rekord njegove sunarodnice Štefi Graf od 377 nedjelja na prvom mjestu svetske rang-liste biti oboren i da je dostignuće Novaka Đokovića od 378 nedelja u vrhu ATP liste "nevjerovatno".

Đoković je u ponedjeljak oborio rekord Graf po broju nedjelja na prvom mjestu svjetske rang-liste u obje konkurencije. On je 2010. godine oborio rekord Švajcarca Rodžera Federera od 310 nedjelja na čelu ATP liste.

"To je nevjerovatno dostignuće. Nikada nisam mislio da će taj rekord biti oboren. Kao Njemac želio sam da Štefi Graf bude rekorderka, ali pošto sam blizak Novakov prijatelj, nisam toliko nesrećan zbog toga", rekao je Beker za Eurosport.

Novak Đoković
foto: Reuters/Sandra Sanders

Dugo se vodi debata o tome ko je najbolji teniser svih vremena, mnogi vrše procjene prema broju grend slem titula, u čemu su Đoković i Španac Rafael Nadal izjednačeni sa po 22 trofeja.

"Novak je fantastičan momak i veliki šampion. Rekordi su tu da se ruše. Prije ili kasnije oni će biti srušeni, ali ovaj rekord je za knjige iz teniske istorije. I znate šta - i dalje se broji. Mislim da će Novak biti broj jedan još nekoliko nedjelja prije nego mu neko skine krunu", naveo je Beker.

Govoreći o Rolan Garosu, Beker smatra da je Nadal favorit na tom grend slem turniru, urpkos tome što ima problema sa povredom kuka.

Nadal ima nadimak "kralj šljake", pošto je osvojio brojne trofeje na toj podlozi, uključujući rekordnih 14 na Rolan Garosu.

Prvi grend slem u sezoni osvojio je Đoković na Australijan openu u januaru.

"Mislim da Novak ne razmišlja o zlatnom slemu", rekao je Beker upitan da li bi srpski teniser razmišljao o mogućnosti da osvoji i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Mislim da želi da osvoji 23 grend slem titule, što bi bio rekord. Sljedeći grend slem je Rolan Garos gdje je, po meni, favorit i dalje Rafael Nadal. Ali Novak je u naletu i vidjećemo šta će nam prirediti dva šampiona", naveo je Beker.

U vrhu tenisa su već dvije decenije Đoković, Nadal i Federer, koji je završio karijeru. Osvojili su ukupno 64 grend slem titula, a Beker je ocijenio da ljudi neće razumjeti koliki uticaj na tenis imaju trojica igrača sve dok se ne povuku Đoković i Nadal.

"Oni nisu samo sportske ikone, oni su ikone kulture. To prevazilazi i zemlje odakle dolaze - Srbiju, Španiju, Švajcarsku. Uticaj koji imaju na tenis je ogroman. Nadam se da će Novak i Rafa igrati još godinu ili dve i mi ćemo imati koristi iz toga", rekao je Beker. Đoković će danas igrati prvi meč od osvajanja trofeja u Melburnu, na turniru u Dubaiju, protiv Čeha Tomaša Mahača.

Bonus video: