Alkaras oduvao Medvedeva, pokorio Indijen Vels i vratio broj 1

Mladi Španac u finalu slavio 6:3, 6:2 i preuzeo 1. mjesto na ATP listi od Novaka Đokovića

12418 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports
Foto: Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports

Bez izgubljenog seta, Karlos Alkaras je dogurao do finala Mastersa u Indijen Velsu i šanse da se titulom vrati na 1. mjesto na ATP listi.

Sa druge strane mreže stajao je čovjek koji je vezao 19 pobjeda i osvojio pehare u Roterdamu, Dohi i Dubaiju, Danil Medvedev.

Ali, Rus nije imao nikakve šanse - 19-godišnji Španac je odigrao perfektno, najlakše došao do pobjede na bilo kom meču u kalifornijskoj pustinji, slavio 6:3, 6:2 i pomjerio Novaka Đokovića sa teniskog trona.

„Ovo mi mnogo znači. Vratiti se na 1. mjesto je ludo. Ali, najvažnije je što sam ovdje podigao pehar. Volim ovaj turnir, uživam u vremenu provedenom ovdje i osjećam ljuav svih. Izvanredno je ovako krunisati 10 prelijepih dana”, rekao je 19-godišnji Španac nakon 70-minutnog finala na „petom grend slemu”.

Alkaras sada ima 7.420 bodova, 260 više od Đokovića, ali bi Srbin mogao da se vrati na čelo ATP liste već za dvije sedmice. Naime, momak iz Mursije je prošle sezone osvojio Masters u Majamiju i mora da odbrani titulu da bi i dalje bio broj 1.

Najveći talenat svjetskog tenisa je osvojio treću masters titulu i drugi je u istoriji tinejdžer koji je to uradio. Prvi je, naravno, Rafael Nadal, a Alkarasu fale dva dana da ostane u igri da ga stigne - ako bi osvojio titule u Majamiju, Monte Karlu i Madridu ne bi izjednačio učinak slavnog zemljaka, jer dva dana prije finala u glavnom gradu Španije slavi 20. rođendan...

„Naravno da mi osvajanje ovog turnira dodatno podiže samopouzdanje pred Majami. Igram sjajno. Uslovi za igru danas su bili teški, ni Danil nije igrao svoj najbolji tenis, ali sam ja veoma zadovoljan onim što sam pokazao i nadam se i da ću u Majamiju biti na ovom nivou”, poručio je Alkaras.

Medvedev nije očajavao, vidio je samo pozitivne stvari.

„Preboljeću ovo veoma brzo. Ostvario sam svoj najbolji rezultat u Indijen Velsu, ovdje ranije nisam mogao do četvrtfinala, a već drugi meč ove godine mi je bio u tri seta. Mnogo je pozitivnih stvari. Jeste da ću zauvijek biti razočaran što nisam osvojio titulu, ali već sada mogu da se smijem i pokušaću da osvojim naredni turnir ili ovaj sljedeće godine”, naglasio je ruski as.

Bonus video: