Kostjuk odbila da se rukuje sa Potapovom: Htjeli smo sastanak sa WTA, a dobili smo ćutanje

Kostjuk je odbila da razgovara o pitanjima koja su ona, Curenko i drugi Ukrajinci željeli da pokrenu na sastanku

6110 pregleda 9 komentar(a)
Marta Kostjuk, Foto: Reuters
Marta Kostjuk, Foto: Reuters

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk kritovala je WTA što je ignorisala zahtjev za sastanak sa igračima iz njene zemlje, poslije poraza na turniru u Majamiju od Ruskinje Anastasije Potapove sa kojom je odbila da se rukuje.

"Htjeli smo sastanak sa čelnicima WTA i nismo ga dobili. Bez odgovora, ništa, samo ćutanje", rekla je Kostjuk novinarima poslije sinoćnjeg poraza od Potapove sa 6:1, 6:3 u drugom kolu turnira u Majamiju.

Prošle nedelje je njena sunarodnica Lesja Curenko rekla da je nekoliko ukrajinskih igračica uputilo ovaj zahtjev.

Curenko se povukla sa turnira u Indijan Velsu prošle nedjelje prije meča sa Beloruskinjom Arinom Sabalenkom, objašnjavajući kasnije da je doživjela "napad panike" nakon razgovora sa generalnim direktorom WTA Stivom Sajmonom o posljedicama ruske invazije na njenu zemlju.

Kostjuk je odbila da razgovara o pitanjima koja su ona, Curenko i drugi Ukrajinci željeli da pokrenu na sastanku. "Prije nego što dođe do sastanka, mislim da nije dobra ideja razgovarati o tome", rekla je ona.

Žrijeb u Majamiju donio joj je duel sa Potapovom u drugom kolu. Na kraju meča pod visokim naponom, koji je ipak protekao bez incidenata, slavila je Potapova i plasirala se u treće kolo gdje će igrati protiv Amerikanke Koko Gof.

Ruskinja je naljutila ukrajinske tenisere prošle nedjelje u Indijan Velsu izlaskom na teren u dresu fudbalskog kluba Spartak iz Moskve. To je protumačeno kao znak podrške Rusiji u sukobu sa Ukrajinom i donijelo joj je zvanično upozorenje od strane WTA.

To nije bilo dovoljno da zadovolji Kostjuk.

"Postoji mnogo stvari koje radi WTA sa kojima se ne slažem. Ali to neće ništa promijeniti. Šta god da kažem, dobiću mnogo mržnje. Ali upozorenje? Nije važno. Možete suspendovati nekoga, ne znam. Ne mogu to da komentarišem, smiješno je", rekla je Kostjuk.

Arina Sabalenka je prošle nedjelje priznala da "postoji mnogo tenzija" između Rusa i Bjelorusa na jednoj i Ukrajinaca na drugoj strani.

"Očigledno da postoje tenzije, mi nismo prijatelji, mi smo trenutno u ratu", rekla je 20-godišnja Kostjuk, koja je ranije ove nedjelje osvojila svoju prvu WTA titulu u Ostinu pobijedivši u finalu Ruskinju Varvaru Gračevu.

"Možda se neću pozdraviti sa nekim igračima, ali nikada nikome nisam prišla, ni sa kim nisam razgovarala. Možda sam samo svojim prisustvom širila mržnju", rekla je.

Na pitanje da li je u stanju da ignoriše rat dok je na terenu, Kostjuk je odgovorila: "Zavisi od dana. Mislim da je najbolje izbjegavati bilo kakve vijesti, jer su u posljednjih godinu dana većina onih koje dobijam užasne".