Rafael Nadal treći put kralj Njujorka

Rafa je tako, ponovio uspjehe iz 2010. i 2013. godine, dok je 2011. poražen u finalu.
78 pregleda 9 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Beta/AP
Rafael Nadal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.09.2017. 23:07h

U godini u kojoj se vratio na svoj, najveći nivo (i prvo mjesto na ATP listi), Rafael Nadal se domogao i treće krune na US openu, i to bez većih problema - sa četiri brejka u tri seta, u finalu je savladao Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 6:3, 6:3, 6:4, nakon dva sata i 27 minuta igre.

Rafa je tako, ponovio uspjehe iz 2010. i 2013. godine, dok je 2011. poražen u finalu od Novaka Đokovića, jednog od velikih tenisera koji su propustili posljednji grend slem turniru u godini, pored Endija Mareja, Stanislasa Vavrinke, Miloša Raonića, Keija Nišikorija...

"Ovo su bile dvije odlične nedjelje za mene. Moram da čestitam i Kevinu, nevjerovatno je vratiti se na teren poslije toliko problema i povreda. Generalno, za mene je ovo još jedna sjajna godina", rekao je Nadal nakon meča.

Ključ meča bio je u Rafinom servisu. Dobio je čak 84 odsto poena poslije prvog servisa, a nevjerovatno zvuči podatak da protivniku nije dozvolio nijednu brejk priliku! A dobio je i svih 16 poena kada je izlazio na mrežu, pritom je napravio svega 11 neiznuđenih grešaka...

"Početak sezone bio je emotivan, ali sam od Australije uspio da držim visok nivo igre. Uspio sam ovdje da iskoristim veliku podršku publike, to je razlog što sam igrao ovako dobar tenis. Ovdje se osjećam kao kod kuće, hvala svima", dodao je španski teniser.

Nadal je, tako, u Njujorku stigao do 16. grend slem titule u ukupno 23. finalu (ima tri manje od Rodžera Federera), te 74. ATP trofeja u karijeri.

To je bilo treće grend slem finale za Nadala ove godine, osvojio je rekordni 10. Rolan Garos, a izgubio je u finalu Australijan opena od Švajcarca Rodžera Federera, koji je najbolji bio i na Vimbldonu.

Majorčanin u velikim finalima sada ima skor 16:7, a ovo je peti put kako u jednoj sezoni uspijeva da osvoji makar dvije grend slem titule.

Do titule na Otvorenom prvenstvu SAD stigao je pobjedama nad Dušanom Lajovićem, Tarom Danijelom, Leonardom Majerom, Aleksandrom Dolgopolovim, Andrejom Rubljevim, Huanom Martinom del Potro i na kraju Andersonom i ukupno izgubio tri seta. Interesantno, ove godine na US openu nije igrao ni sa jednim teniserom koji se trenutno nalazi u najboljih 20 na ATP listi.

Poslije trijumfa u Njujorku, Nadal će se učvrstiti na čelu ATP liste, a pored Rodžera Federera jedini je teniser koji je uspio da obezbijedi učešće na završnom ATP Tur finalu u Londonu.

Sa druge strane, Anderson, koji ima tri ATP titule, plasmanom u finale ostvario je najbolji rezultat na grend slem turnirima u karijeri.

Kao 32. teniser svijeta nije uspio da postane prvi osvajač trofeja na US openu sa najlošijim rejtingom, još od Andrea Agasija, koji je trijumfovao 1994. godine kao 20. igrač svijeta.

"Bile su ovo dvije nevjerovatne nedjelje. Teško je igrati protiv Rafe, jako je dobar igrač. Meni je ovo bilo prvo veliko finale, a da bih došao do ovog duela morao sam da igram odlično. Ovaj rezultat daje mi novi motiv, želju da nastavim da treniram i borim se", rekao je Anderson.

Za trijumf na ovogodišnjem US openu, Nadalu je pripao i ček na 3,7 miliona dolara, Kevin Anderson je morao da se "zadovolji", sa 1,82 miliona.

Bonus video: