Đoković: Spreman sam ali Alkaras je favorit Rolan Garosa

Novak Đoković smatra da je 20-godišnji Španac Karlos Alkaras prvi favorit Rolan Garosa

9185 pregleda 10 komentar(a)
Đoković se osjeća odlično pred start grend slema u Parizu, Foto: Reuters
Đoković se osjeća odlično pred start grend slema u Parizu, Foto: Reuters

Novak Đoković smatra da je 20-godišnji Španac Karlos Alkaras prvi favorit Rolan Garosa.

Povezani članci

28. Maj 2023.

Ko je novi kralj šljake?

"Zato što je on svjetski broj jedan i osvojio je velike naslove na šljaci ove sezone. Tako da je trenutno on veliki favorit, iako ima jednu, a ja 22 grend slem titule. Ako se osvrnemo unazad i na formu, on je favorit", kazao je Đoković i dodao:

"Ali opet, ovo su posebni turniri, u neku ruku drugačiji sport, jer igramo u formatu od pet setova. Ovo su najvažniji turniri na svijetu i iskustvo je na mojoj strani, ali vidjećemo kako će to uticatii ako na kraju budemo igrali međusobno. Međutim, ako ocjenjujemo po samoj igri i formi, mislim da je on sada glavni favorit", kazao je Đoković na konferenciji za novinare u Parizu.

Dvostruki prvak Đoković put ka trećoj tituli Rolan Garosa počeće protiv Aleksandra Kovačevića, tenisera iz Amerike.

"Nije tajna da je jedan od glavnih razloga zašto i dalje igram želja da oborim što više rekorda i ispišem tenisku istoriju. To me inspiriše i motiviše. Sada je sve drugačije nego prije 10 godina u smislu kako tijelo reaguje na raspored turnira. Provodim jednu sezonu za drugom. Zato sam početkom godine rekao da posebnu pažnju posvećujem grend slem turnirima. Sada se osjećam dobro. Nemam nikakvih fizičkih problema. Dakle, to je najvažnije. Želim se osjećati dobro pred takmičenje", objasnio je Đoković i nastavio:

"Dio mene je, naravno, samouvjeren i uvijek cilja na osvajanje velikih naslova, ali takođe se moram pomiriti da su stvari sada malo drugačije. Fizički postaje teže igrati nego prije. No, znam kako izgurati ovih nekoliko sedmica iz dana u dan. Imam dobru ekipu i cijele prošle sedmice mi je dobro išlo na treninzima. Nadalov izostanak s turnira veliki je gubitak za tenis, za Rolan Garos, jer je on daleko najuspješniji igrač koji je ikada nastupio na ovom turniru. To nam je, naravno, svima otvorilo put do titule, jer kad god igra on je apsolutni favorit ovdje i, što se toga tiče, na bilo kojoj drugoj zemljanoj podlozi", jasan je Đoković.

"Ima velikih imena u kosturu - poput Alkarasa, on je broj 1 na svijetu i vjerojatno glavni favorit turnira. Cicipas i Medvedev takođe su dobro igrali na šljaci. Rune, Rud i Zverev znaju da igraju na velikim turnirima i mogu pomrsiti konce. Dakle, ima favorita, ali svako može pobijediti. Nadam se da ću to biti ja!"

Bonus video: