Francuska ministarka Đokovićevu poruku "Kosovo je srce Srbije" ocijenila neprikladnom i militantnom

Upitna da komentariše izraze političkih stavova tokom ovog Gren slem turnira, kao što su izjave ukrajinskih sportista od početka ruske invazije njihove zemlje ministarka je istakla da ne stavlja "dvije teme u isti plan"

8678 pregleda 14 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters

Francuska ministarka sporta ocijenila je kao neprikladnu, "militantnu i vrlo političku" poruku srpskog tenisera Novaka Đokovića napisanu poslije meča na Rolan Garosu u Parizu u kojoj se navodi da je "Kosovo srce Srbije".

Na pitanje novinara "Frans dva" ministarka Ameli Udea-Kastera rekla je to "nije prikladno" i da "ne treba da se to ponovi".

Ona je rekla da je poruka "militantna" i "vrlo politička".

Đoković je u ponedjeljak poslije pobjede u prvom kolu Rolan Garosa, napisao na kameri poruku "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju".

Ministarka je rekla da je direktorka turnira razgovarala sa njim i njegovim timom i navela princip "neutralnosti terena".

Upitna da komentariše izraze političkih stavova tokom ovog Gren slem turnira, kao što su izjave ukrajinskih sportista od početka ruske invazije njihove zemlje ministarka je istakla da ne stavlja "dvije teme u isti plan".

"Kada se šalju poruke koje su odbrana ljudskih prava, poruke koje približavaju ljude oko univerzalnih vrijednosti, jedan sportista je slobodan da ih upućuje", rekla je ona dodajući da kada se međutim radi o "militantnoj i vrlo političkoj" poruci kao što je poruka srpskog tenisera - "to ne treba da se ponovi".

Ona je rekla da ono što se događa Ukrajincima i Ukrajinkama na turniru "jako tužno, jako teško".

"Možemo razumjeti iako bismo voljeli da uvijek bude fer-plej do kraja i stiske ruke, tu postoji tuga i to poštujem", dodala je ministarka.

Ukrajinka Marta Kostjuk nije se u nedjelju pozdravila sa Bjeloruskinjom Arinom Sabalenkom poslije njihovog meča, zbog čega je dobila zvižduke publike na Rolan Garosu u Parizu.

Bonus video: