Sudar generacija: Alkaras i Đoković za finale Rolan Garosa

Karlos Alkaras i Novak Đoković sastaju se danas (14.45 časova) u polufinalu grend slema u Parizu

21861 pregleda 151 reakcija 20 komentar(a)
Alkaras je favorit po svjetskim kladionicama, Foto: Reuters
Alkaras je favorit po svjetskim kladionicama, Foto: Reuters

Kao nekada obračune Velike trojke, svijet čeka današnji sudar na stadionu “Filip Šatrije”, gdje će se za finale 127. Rolan Garosa boriti Karlos Alkaras i Novak Đoković.

Karlitos iz meča u meč oduševljava planetu, a način na koji je pregazio Stefanosa Cicipasa u četvrtfinalu je zadivio sve. Kao prvi igrač svijeta i čovjek u najboljoj formi, 20-godišnji Španac u duel koji neće početi prije 14.45 časova ulazi kao blagi favorit. Alkaras je pokazao da se ne boji najboljih, da protiv svakog igra isto, o čemu govori i činjenica da je na US openu postao tek osmi tinejdžer u open eri koji je osvojio grend slem.

Ali, nikada u karijeri nije imao ovakav izazov pred sobom, jer je 16 godina stariji Srbin na dva koraka od besmrtnosti i statusa najtrofejnijeg tenisera svih vremena.

- Ovo će biti njegovo 45. polufinale na grend slemovima. Meni je tek drugo - poentirao je Alkaras, koji je u seriji od 12 pobjeda na najvećih turnirima, jer je nakon osvajanja US opena preskočio Otvoreno prvenstvo Australije zbog povrede.

Đoković
Đokovićfoto: Reuters

Nole je u Melburnu, gdje se vratio godinu nakon izgnanstva, dominantno stigao do 10. krune, tj. dostigao rekord Rafaela Nadala 22. grend slem titule. Očekivalo se da će se on i Kralj šljake boriti za mjesto na tronu na terenima gdje je Rafa praktično nedodirljiv, ali je povreda spriječila osvajača 14 Kupova musketara da zaigra u Parizu.

Španac je, ipak, Đokovićeva sudbina, koji bi u slučaju pobjede nad Alkarasom bio favorit u finalu, bez obzira na to da li bi mu rival bio Aleksander Zverev ili Kasper Rud.

- Definitivno moram da počnem bolje polufinale nego četvrtfinale - aludirao je srpski as na muke koje je imao protiv Karena Hačanova i buđenje tek u taj-brejku 2. seta.

Po svjetskim kladionicama, predvodnik novog teniskog talasa je favorit, jer je kvota od 1,44 do 1,57, a na najtrofejnijeg svih vremena od 2,75 do 2,85. I većina stručnjaka smatra da je Karlitos blagi favorit.

- Ne mogu da vjerujem da je Alkaras rekao da mu je nivo samopouzdanja jako visok i da sjajno osjeća lopticu. Imao sam i ja takav osjećaj dok sam igrao, ali to nisam govorio. A on igra sa Đokovićem i izlazi sa takvim stavom. To se radi kad igrač sa čovjekom kojeg si pobijedio mnogo puta, a oni su se sreli samo jednom. Možda je htio da pošalje poruku Novaku - Hej starče, ovdje sam i ne idem nigdje. Karlos je natčovjek, nema mnogo atleta kao što je on, “vreo” je. Novak Đoković je fizički genije, ali možda neće moći da izađe na kraj sa brzinom Alkarasa - istakao je Mats Vilander.

Za razliku od brojnih kolega, Amerikanac Bred Gilbert daje veće šanse iskusnijem.

- Novaku dajem prednost samo zbog njegove nevjerovatne sposobnosti u mečevima od pet setova. To se najbolje vidjelo u četvrtfinalu, kada je izdržao ranu oluju Hačanova i odigrao besprekoran taj-brejk u 2. setu. Uvijek se prilagođava, mislim da će protiv Alkarasa biti ofanzivniji. To je ono što volim kod njega. Alkaras ima jako opasan napad, može da vas jednim udarcem učini ranjivim, ali Novak zna da naniže četiri lopte i da vam “spali” pluća - slikovit je bio Gilbert.

Bonus video: