Iga Sfjontek odbranila tron u Parizu, Karolina Muhova iz ambisa do propuštene šanse za senzaciju

Poljakinja u finalu Rolan Garosa savladala Karolinu Muhovu 6:2, 5:7, 6:4 za svoj treći Kup Suzan Lenglan

12694 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Prije tri godine, kada je kao tinejdžerka osvojila prvu grend slem titulu na Rolan Garosu, Iga Sfjontek je prepustila svega pet gemova Sofiji Kenin (6:4, 6:1). Tada je kao 54. igračica svijeta postala najgore rangirana grend slem šampionka od formiranja WTA liste 1975. godine.

Lani je bila još ubjedljivija u meču za titulu, jer je savladala Koko Gof 6:3, 6:1.

Djelovalo je da će sada lakše nego ikada stići do trona, jer je dominirala, dobila devet od prvih 11 gemova protiv Karoline Muhove, ali je morala da prođe kroz pakao.

Čehinja je poslije velikog preokreta dobila drugi set, u trećem dva puta imala brejk prednosti, igrala sjajno, ali je poklekla pod pritiskom.

Sfjontek je u 9. gemu 3. seta spasila tek drugu od sedam brejk lopti ukupno, povela 5:4 i dobila krila, počela da pogađa sve i slavila 6:2, 5:7, 6:4.

Novoj-staroj šampionki su tek 22 godine i ne bi bilo čudno da dođe do dvocifrenog broja grend slem titula, jer često djeluje nedodirljivo.

U današnjem finalu odmah napravila brejk, povela 3:0, a onda od 4:2 vezala pet gemova i u 2. setu stigla do 3:0.

Muhova je, ipak, smogla snage da uzvrati, izjednačila na 3:3, a onda napravila još jedan brejk i povela 5:4.

Servirala je za 1:1 u setovima, ali je podlegla pritisku i osvojila svega jedan poen.

Ni to nije probudilo djevojku rođenu u Varšavi, pa je Muhova novim brejkom došla do nove šanse da stigne do izjednačenja u setovima.

I uspjela je - iskoristila je treću set-loptu i postala tek peta teniserka koja je u 30 mečeva na Rolan Garosu uzela makar set sjajnoj Poljakinji.

Tamo gdje je stala u drugom, 26-godišnjakinja iz Olomouca je nastavila i u odlučujućem dijelu igre, jer je osvojila prvih osam poena.

Tek tada je šampionka zaigrala kako može, uzela tri gema zaredom i vratila ravnotežu.

Muhova je, ipak, napravila novi brejk za 4:3, Poljakinja odmah uzvratila, potom spriječila protivnicu da povede 5:4 i onda potpuno opustila ruku, a Čehinja je častila dvostrukom servis greškom za kraj.

Bonus video: