Đokovićev susret s istorijom

Novak Đoković u današnjem finalu Rolan Garosa (14.30 časova) protiv Kaspera Ruda juri 23. grend slem titulu i zvanje najboljeg tenisera u istoriji

24047 pregleda 746 reakcija 47 komentar(a)
Još samo korak do snova o kojima je maštao godinama: Novak Đoković, Foto: reuters / KAI PFAFFENBACH
Još samo korak do snova o kojima je maštao godinama: Novak Đoković, Foto: reuters / KAI PFAFFENBACH

Kada je 2011. u Melburnu osvojio svoju drugu grend slem titulu, niko nije smio ni da pomisli kakva budućnost čeka Novaka Đokovića. Rodžer Federer je već imao 16 pehara sa najvećih turnira i pretekao dugogodišnjeg rekordera Pita Samprasa (14), Rafael Nadal bio na brojci od devet, a rivalitet Švajcarca i Španca bio nešto najbolje što je svijet sporta mogao da ponudi.

Nole je, međutim, za nekoliko godina zaslužio da počne da se priča o Velikoj trojci, potom da se pokrene debata o najboljem svih vremena, a danas bi, za vazda, mogao da je zatvori, jer je na pragu 23. grend slem titule i zvanja najtrofejnijeg tenisera. Uz sve druge rekorde koje drži u svom vlasništvu, niko ne bi mogao više da kaže da je od srpskog asa bolji Nadal ili Federer, jer bi ga sve brojke demantovale.

Na putu ka vječnosti stoji mu samo još jedna prepreka - Kasper Rud. Finalista iz prošle sezone nijednom u četiri dosadašnja duela nije uspio da Đokoviću “otkine” ni set, ali je na šljaci izuzetno opasan. Do meča za Kup musketara je izgubio tri seta, ali je u polufinalu odigrao gotovo savršeno i prepustio svega sedam gemova Aleksanderu Zverevu.

Kasper Rud
Kasper Rudfoto: Reuters

Norvežaninu je ovo treće grend slem finale (gubio lani od Nadala u Parizu i Karlosa Alkarasa na US openu), a Đoković je 34. “pobjegao” Federeru (31) i Kralju šljake (30). Iskustvo je najveći adut 36-godišnjeg Beograđanina, kao što je bilo i protiv Alkarasa u polufinalu, kada je po bukmejkerima bio autsajder.

Mladi Španac je prije dva dana “izgorio” pod pritiskom, sada će on biti na leđima Đokovića, koji je stigao na prag cilja o kom mašta godinama. Tako je bilo i 2021, kada je imao šansu da postane prvi igrač u open eri koji je u istoj godini osvojio sva četiri grend slema, ali je pao na posljednjoj prepreci, u finalu protiv Danila Medvedeva u Njujorku.

- Novak je jedan od najboljih igrača na svijetu, ali kada ste na pragu istorije, to dodaje malo pritiska. Sjetite se finala US opena protiv Medvedeva, nakon što me je pobijedio u polufinalu. Pritisak je uticao, ipak smo svi mi ljudi. I Novak je samo čovjek, svi to osjećamo - rekao je Zverev nakon poraza od Ruda.

Đoković je u seriji od 20 pobjeda na grend slemovima (po sedam na Vimbldonu i Australijan openu, US open propustio).

- Doveo sam sebe u savršenu poziciju da osvojim još jednu grend slem titulu. Znam da će publika vjerovatno biti protiv mene, ali mi to ne smeta. Nije prvi put, vjerovatno ni posljednji. Nastaviću da pobjeđujem - samouvjereno je rekao Nole.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Reuters

Rud prošle sezone nije imao šanse protiv svog idola Nadala (6:3, 6:3, 6:0), sada ima više iskustva.

- Pokušaću da igram bez mnogo emocija. Igram svoj najbolji tenis kada ne razmišljam previše i tjeram sebe da pobijedim. Naravno, osjetiću pritisak ako dobijem set ili se približim pobjedi, važno je da budem psihički pripremljen - naglasio je 24-godišnjak iz Osla.

Bonus video: