Novak Đoković - najbolji koji je ikada hodao ovom planetom

Novak Đoković u finalu Rolan Garosa savladao Kaspera Ruda i 23. grend slem titulom „zatvorio” debatu o najboljem teniseru svih vremena, a otvorio novu - da li je ijedan sportista ikada bio bolji od njega?

27529 pregleda 145 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Reuters / LISI NIESNER
Foto: Reuters / LISI NIESNER

Debata o najboljem teniseru svih vremena je zatvorena, praktično zauvijek. Sada je vrijeme da se otvori druga, vjerovatno sa istim „ishodom” - da li je Novak Đoković najbolji sportista koji je ikada hodao ovom planetom?

Fenomenalni Beograđanin je osvojio rekordnu, 23. grend slem titulu, jer je u finalu Rolan Garosa savladao Kaspera Ruda 7:6, 6:3, 7:5.

Sada ima jedan pehar više od Rafaela Nadala, koji je bliže oproštaju zbog povreda i „zuba vremena”, nego novoj tituli.

Objektivno, pravu šansu će imati samo još u Parizu sljedeće godine, za koju je najavio da će biti njegova oproštajna, a ko zna koliko će Đoković do tada imati najvećih trofeja.

Za tri sedmice počinje Vimbldon, na kojem će 36-godišnji Srbin biti apsolutni favorit i „gladan” izjednačavanja rekorda Rodžera Federera, koji je osam puta podigao najprestižniji trofej, a onda ni grend slem, koji mu je izmakao 2021. godine, neće biti daleko...

22 titule na posljednjih 46 nastupa na grend slemovima je osvojio Đoković, tj. praktično je podizao pehar na svakom drugom

Nole je pokazao da ga je susret sa istorijom malo izbacio iz takta, jer je slabije počeo meč.

Već u 2. gemu je Norvežanin iskoristio treću brejk šansu, pa je ubrzo poveo 3:0. Đoković je, ipak, uzvratio, izjednačio na 4:4 nakon što je „preživio” još jednu brejk šansu, a onda u taj-brejku rivalu prepustio samo jedan poen.

I to je već bio kraj - novi-stari broj 1 svjetskog tenisa je opustio ruku, lako dobio 2. set, a u trećem napravio brejk kada je bilo najvažnije, u 11. gemu bez izgubljenog poena, pa rutinski iskoristio drugu meč-loptu.

Kada je Rud poslao lopticu u aut, Đoković je legao na šljaku stadiona „Filip Šatrije”, svjestan da je misija kojoj je posvetio sve gotova. Bar zasada...

„Ovo je baš poseban, jedan od najvećih trenutaka u mojoj karijeri zbog 23. grend slem titule. Možda je koincidencija da sam 23. titulu osvojio baš ovdje u Parizu, jer je ovaj turnir bio uvijek najteži za mene”, rekao je Đoković.

3 pehara minimum na sva četiri grend slema ima Đoković, što niko nije uspio. Na Rolan Garosu i US openu je osvojio po tri trofeja, na Vimbldonu sedam, a na Australijan openu čak 10

Rud je odao počast velikanu tenisa.

„Moram da se obratim Novaku - ovo je za tebe još jedan dan i još jedan rekord. Iznova ispisuješ istoriju tenisa. Teško je objasniti koliko je sve ovo nevjerovatno, koliko si dobar i kakva si inspiracija tolikom broju ljudi širom svijeta”.

I Novak je imao poruku za 24-godišnjaka iz Osla.

„Ti si među najcjenjenijim igračima na turu, svaka ti čast. U današnjem svijetu to jako znači, kada neko ima ljudske, prave vrijednosti. Žao mi je zbog tvog rezultata. Želim ti da pobjeđuješ uvijek, osim protiv mene. Ako ja izgubim ranije na nekom grend slemu, želim ti da poslije osvojiš titulu”, istakao je Đoković.

Jedna od prvih čestitki, novom šampionu je stigla od vladara Bulonjske šume, Rafaela Nadala.

„Mnogo čestitki na najvećem ostvarenju, Novače. Osvojiti 23 grend slema nešto je što prije nekoliko godina nismo mogli ni da zamislimo, a ti si to ostvario. Uživaj u uspjehu sa svojom porodicom i timom”, napisao je osvajač 14 Kupova musketara na Tviteru.

Bonus video: