Pliškova za 47 minuta do četvrtfinala, prošli Nadal, Federer i Del Potro

Pliškova će ostati na prvom mjestu WTA liste samo ako makar do finala posljednjeg grend slema u sezoni
0 komentar(a)
Karolina Pliškova US open, Foto: Reuters
Karolina Pliškova US open, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2017. 04:15h

Najbolja teniserka svijeta Karolina Pliškova plasirala se u četvrfinale US opena pobjedom nad Amerikankom Dženifer Brejdi.

Čehinja je protivnici dozvolila samo jedan gem - bilo je 6:1, 6:0, a meč je trajao svega 47 minuta.

Pliškova je osvojila 22 od ukupno 24 poena na prvi servis, a čak šest puta je stizala do brejka...

Prošlogodišnja finalistkinja US opena, koja će ostati na prvom mjestu WTA liste samo ako makar do finala posljednjeg grend slema u sezoni, u četvrtfinalu će igrati protiv američke teniserke Koko Vandevej, koja je bila bolja od Lucije Šafaržove 2:0 (6:4, 7:6) i tako ostvarila najbolji rezultat u karijeri na Otvorenom prvenstvu Amerike.

Plasman u narednu rundu posljednjeg grend slema u sezoni ostvarila je i 32-godišnja Estonka Kaja Kanepi, je slavila protiv 20-godišnje Ruskinje Darije Kasatkine poslije skoro jednog i po časa igre 2:0 (6:4, 6:4).

Kanepi, 418. teniserka svijeta, je izjednačila svoj najbolji rezultat na US openu u karijeri, pošto je i prije sedam godina takođe stigla do četvrtfinala, a ukupno je šesti put među najboljih osam na nekom grend slem turniru.

Kanepi je tako postala prva teniserka poslije 36 godina koja je iz kvalifikacija stigla do četvrfinala US opena.

Estonka je trenutno 418. teniserka na WTA listi, a posljednje dvije godine se mučila sa povredama i bolešću.

Ona će se u četvrtfinalu sastati Amerikankom Medison Kiz, koja je pobijedila Elinu Svitolinu iz Ukrajine sa 7:6 (7-2), 1:6, 6:4.

Ovo je prvi put u posljednjih 15 godina da Sjedinjene Američke Države imaju četiri teniserke (Venus Vilijams, Sloun Stivens i Koko Vandevej) među najboljih osam na posljednjem grend slem turniru u sezoni. Takođe, ovo je prvo četvrfinale za Kiz na US openu.

Kod muškaraca, Rafael Nadal je bio silovit - savladao je Aleksandra Dolgopolova sa 3:0 (6:2, 6:4, 6:1).

"Nije me mnogo njegovih lopti iznenadilo, nisam to dozvolio, bio sam koncentrisan. Smireniji sam nego na početku turnira i to je dobra vijest za mene. Uvijek izlazim na teren sa poštovanjem prema protivniku, nikada ne razmišljam o tome koliko sam ga puta ranije pobijedio ili na koji način.", rekao je Nadal.

Špancu je ovo prvi plasman na US openu od 2013. godine kada je i osvojio svoju drugu titulu u Njujorku.

Nadalu je za plasman među osam najboljih trebalo sat i 43 minuta, a naredni rival će mu biti Rus Andrej Rubljov, koji je bez problema eliminisao Davida Gofana - 7:5, 7:6, 6:3.

"On je istinski šampion, jednostavno ću uživati u tom meču. Igram četvrtfinale US opena i nemam šta da izgubim", rekao je Rubljov, koji je najmlađi četvrtfinalista US opena od 2001. godine, kada je to sa 18 godina uradio Endi Rodik.

U tri seta se u četvrtfinale plasirao i Rodžer Federer, nakon pobjede protiv Njemca Filipa Kolšrajbera sa 6:4, 6:2, 7:5.

Meč Federera i Kolšrajbera, trećeg i 37. tenisera svijeta, trajao je sat i 50 minuta, a Švajcarac je upisao 12. pobjedu u isto toliko međusobnih duela.

Federer se u ovom meču nije suočio niti sa jednom brejk loptom, dobio je drugi meč u nizu u tri seta, a jedini put kada je izgledalo da ima problem bilo je u pauzi između drugog i trećeg seta kada je zatražio medicinski tajm-aut.

Švajcarac će u četvrfinalu igrati protiv Argentinca Huana Martina del Potra, koji je u osmini finala bio bolji od Austrijanca Dominika Tima sa 1:6, 2:6, 6:1, 7:6 (7-1), 6:4.

Koliko je taj meč bio neizvjestan najbolje govori i podatak da je Tim na kraju osvojio više poena - 141:139.

Tim je bio blizu pobjede u četvrtom setu, pošto je pri vođstvu od 6:5 imao dvije brejk, odnosno meč lopte, ali se pobjednik US opena 2009. vratio u duel sa dva as servisa. Argentinac je potom dominirao u taj-brejku i petom setu i tako zakazao duel sa Federerom.

Federer i Del Potro su se sastali u finalu US opena 2009. godine kada je Argentinac i osvojio do sada jedinu grend slem titulu, ali i zaustavio Švajcarca na putu ka šestoj uzastopnoj tituli.

U preostalim četvrtfinalim duelima sastaće se Španac Rafael Nadal i Rus Andrej Rubljov, Amerikanac Sem Kveri i Kevin Anderson iz Južne Afrike, odnosno Španac Pablo Karenjo Busta i Argentinac Dijego Švarcman.

Bonus video: