Đoković, trava i rekordi

Više je istorijskih rezultata koje rekorder po broju osvojenih grend-slemova u muškom singlu može da dostigne na predstojećem Vimbldonu

21189 pregleda 170 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U ponedjeljak počinje 136. izdanje Vimbldona, nezvaničnog prvenstva svijeta u tenisu, a otvoriće ga sedmostruki šampion Novak Đoković, okršajem na Centralnom terenu protiv 28-godišnjeg Argentinca Pedra Kaćina, 67. tenisera na ATP listi.

Đoković, koji juri učinak Rodžera Federera od osam osvojenih Vimbldona, rekord Margaret Kort od 24 grend slema i još nekoliko istorijskih rezultata, u drugom kolu će igrati sa boljim iz američkog okršaja Džordan Tompson - Brendon Nakašima, da bi u trećem mogao da se sastane sa Argentincem Martinom Ečeverijem, Fincem Emilom Rusuvorijem ili starim znancem, Švajcarcem Stenom Vavrinkom.

Novak Đoković
foto: Graphic News

U četvrtoj rundi potencijalni protivnici za 23-strukog grend slem šampiona su Italijan Lorenco Muzeti i Poljak Hubert Hurkač, a onda dolaze sve teži protivnici.

U četvrtfinalu bi mogli da ga sačekaju Andrej Rubljov, Aleksandar Bublik i Nik Kirjos, prošlogodišnji rival u finalu, a najbolje rangirani teniseri sa kojima bi Đoković mogao da se sastane u polufinalu su Kasper Rud, Janik Siner i Tejlor Fric.

U drugoj polovini žrijeba je nosilac Karlos Alkaras, kojeg bi na putu ka finalu mogli da sačekaju Holger Rune, Aleksander Zverev, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas…

Projektovani parovi četvrtfinala, ako najbolje rangirani teniseri budu napredovali kroz žrijeb, su: Alkaras - Rune, Medvedev - Cicipas, Siner - Rud i Rubljov - Đoković.

- Ovo je najbolji teren na svetu i najčuveniji stadion na svijetu. Očekujem još jednu veliku godinu ovdje - kazao je Đoković prije dva dana nakon egzibicionog duela i pobjede protiv Frensisa Tijafoa na Centralnom terenu.

- Ranije nisu dozvoljavali da treniramo na glavnom stadionu prije starta turnira. Počeli su to da rade prošle godine i sada sam imao privilegiju da probam svježu travu - dodao je 36-godišnji Đoković.

Srpski teniser juri petu uzastopnu titulu na svetoj londonskoj travi, što je do sada u Open eri uspjelo samo Bjernu Borgu (1976. - 1980) i Rodžeru Federeru (2003. - 2007).

Đoković je trijumfovao 2018, 2019, 2021. i 2022. (prije toga i 2011, 2014. i 2015), dok 2020. nije bilo turnira zbog koronavirusa. Dakle, Nole je slavio na šest od posljednjih osam Vimbldona.

To, kao i činjenica da je ove godine već osvojio Australijan open i Rolan Garos svrstava ga u glavnog favorita, ali kao i uvijek čekaju ga “mine” i opasnosti.

Prošle godine je to bio Janik Siner, koji je u četvrtfinalu vodio 2:0, ali kasnije nije mogao ništa, dok Kirjosu u finalu i Noriju u polufinalu nije pomogao jedan set prednosti.

Alkaras je prošle godine u četvrtfinalu eliminisan od Sinera, stigao je kao prvi nosilac i drugi favorit i još je neizvjesno koliko je svoju igru adaptirao za travu. Španac će, kako god, otvoriti turnir duelom protiv Čileanca Đarija.

Derbi prvog kola je definitivno duel Dominika Tima i Stefanosa Cicipasa.

Bonus video: