Pet šampionki na pet posljednjih Vimbldona za pitanje: Ribakina kao Serena ili nastavak smjena?

Vimbldon počinje sjutra, u ženskoj konkurenciji mnogo igračica pretenduje na titulu. Brani je Jelena Ribakina, koja bi mogla da postane prva igračica od 2016. sa dva vezana pehara

8347 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Toby Melville

Otkada je zvijezda Serene Vilijams počela da blijedi, a da se borba Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera za zvanje najboljeg igrača svih vremena zahuktava i dostiže vrhunac sa svakim grend slemom, ženski tenis je počeo da tone.

Bilo je sve manje interesovanja za nadmetanje dama, ali se u posljednje vrijeme stvari mijenjaju. Razlog? Najbolje svjetske teniserke igraju atraktivno, napadački, a ne kao, na primjer, nekadašnji brojevi 1 Jelena Janković i Karolin Voznijacki.

Zbog toga se ovogodišnji Vimbldon ne čeka samo zbog Đokovića i njegove trke za novim rekordima, već i zbog plejade igračica koje pretenduju na pehar zvani „Tanjir Venus Rouzvoter”.

Po svjetskim bukmejkerima, prva favoritkinja je prva igračica svijeta, Iga Sfjontek, na koju je kvota 3,50.

Poljakinja, međutim, nikada na terenima Ol Ingland klaba nije prošla osminu finala, a u karijeri na travi ima devet pobjeda i pet poraza. Zbog toga je pred dolazak u London promijenila način treninga.

„Vjerujem da najbolji igrači mogu da igraju na svim podlogama. Želim da igram dobro i na travi, da se na njoj osjećam komotno. Radim sve što mogu da unaprijedim svoje vještine, pokušala sam da unaprijedim slajs”, rekla je 22-godišnja Sfjontek, koja je na pripremnom turniru u Bad Homburgu poslije velike muke savladala Tatjanu Mariju, potom lako Žil Tajhman i Anu Blinkovu, prije nego što se povukla pred polufinale zbog trovanja hranom.

Vimbldon
foto: Graphicnews

Muke je imala i aktuelna šampionka Jelena Ribakina, koja se zbog virusa povukla sa Rolan Garosa i još nije potpuno zdrava.

Ona je, po kladionicama, druga favoritkinja sa kvotom 5,50, a slijede Arina Sabaljenka sa 6, šampionka iz 2011. i 2014. Petra Kvitova sa 12, Koko Gof sa 13 i prošlogodišnja finalistkinja, Ons Žabur, sa 15.

Tunišanka, prva Afrikanka i Arapkinja koja igrala finale grend slema, izgubila je lani od Ribakine, iako je dobila prvi set.

„Ljudi govore da sam finalistkinja iz prošle godine, ali nije lako ući u svlačionicu i vidjeti Jeleninu fotografiju. Potrudiću se da je skinem”, uz osmijeh je rekla 28-godišnja Žabur, koja je izgubila i finale posljednjeg US opena od Sfjontek.

Repriza finala je moguća u četvrtfinalu.

„Obično ne gledam žrijeb, ali sam napravila grešku kada sam ušla na društvene mreže i vidjela da se to pominje. Čini mi se da je naša polovina žrijeba jača od druge. Trudim se, ipak, da o tome ne razmišljam, jer će prva sedmica biti izuzetno teška”, naglasila je Tunišanka, koja u 1. kolu igra sa Poljakinjom Magdalenom Frenh.

Sabaljenka, koja je osvojila Australijan open, a na Rolan Garosu u polufinalu ispustila već viđenu pobjedu protiv Karoline Muhove, prošle godine nije nastupila u Londonu, jer je to bilo zabranjeno teniserima iz Rusije i Bjelorusije zbog rata u Ukrajini. Sada se nada da će je zaobići pitanja o politici.

„Uvijek pokušavam da se fokusiram na stvari nad kojima imam kontrolu. Stvarno mi pomaže kad ne mislim ni o čemu drugom sem o tenisu. Presrećna sam što sam se vratila ovdje, jer sam na londonskoj travi uvijek uživala. Nadam se da ću igrati svoj najbolji tenis”, naglasila je Sabaljenka.

Posljednjih pet titula na Vimbldonu osvojilo je pet različitih igračica - Ribakina, Ešli Barti, Simona Halep, Andželik Kerber i Garbinje Mugurusa. Od njih će samo Ribakina igrati ove godine, pa se samo postavlja pitanje - da li će se nastaviti smjene na tronu ili će prvi put od 2016, kada je Serena bila šampionka, neko odbraniti titulu?

Bonus video: