Klasik je bio samo u trećem setu: Sjajni Đoković preko Vavrinke do osmine finala

Švajacarac je samo u trećem setu podsjetio na dane kada je bio crna beštija za srpskog tenisera na najvećim turnirima, ali je Đoković za to našao odgovor - 6:4, 6:1, 7:6 (5). Sada ga čeka Poljak Hurkač

12186 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sudar starih rivala Novaka Đokovića i Stena Vavrinke je u prva dva seta podsjetio na dvoboj mačke i miša, a u trećem na pravu gladijatorsku borbu kakvu su dva šampiona vodila mnogo puta na najvećoj sceni.

I u jednom i u drugom slučaju, nije bilo dileme - Novak Đoković je sa maksimalnih 3:0 (6:3, 6:1, 7:6) preduhitrio policijski čas u jugozapadnom Londonu i stigao da se oko 22.45 po lokalnom vremenu plasira u osminu finala Vimbldona.

Tamo ga u nedjelju čeka Poljak, Hubert Hurkač.

Malo je, međutim, nedostajalo da se meč produži na drugi dan, što bi se i desilo da je Vavrinka kojim slučajem dobio treći set i smanjio na 2:1.

A bio je blizu - nakon što je kroz šest osvojenih gemova, fenomenalnim servisima, razornim udarcima, podsjetio na nekadašnje dane slave, 38-godišni Švajcarac je u taj-brejku poveo sa 5:3.

Ruka koja mu se opustila u trećem setu tada se odjednom stegla, a Đoković je sa četiri vezana poena podsjetio da je kralj taj-brejkova, kralj Vimbldona, kralj tenisa!

Stavio je prst na čelo, demonstrirajući mentalnu moć i proslavio prolaz dalje.

Velika razlika između dva tenisera, 36-godišnjaka i 38-godišnjaka, viđena je u prva dva seta.

Nije to bila borba mačke i miša, već borba visprene, neuhvatljive mačke i starog, tromog miša. Đoković je radio šta je htio, četiri puta u dva seta je oduzeo servis rivalu, "sipao" vinere iz svih pozicija, u sve uglove, plesao na londonskoj travi, pokazujući da je razlika između dva tenisera mnogo veća nego što to pokazuju (dvije) godine.

Ništa tada nije nagovještavalo na neizvjesni treći set, ali Vavrinka kao da je želio da pokaže kakav je majstor bio, kakvim je oružjem osvojio tri grend-slem trofeja, od kojih je svaki stigao preko Đokovića.

Sten Vavrinka
foto: Reuters

Baš tako - Australijan open 2014. (četvrtfinale), Rolan Garos 2015. (finale) i US open 2016. (finale).

Srpski teniser je, međutim, i za to našao odgovor i, skoro pa nevjerovatno, tek izjednačio bilans sa Vavrinkom na grend-slemovima - 4:4.

Računajući i ostale turnire, odnos je sasvim drugačiji - 21:6 za Đokovića.

Rekored po broju gren-slem trofeja (23) se 31. vezanom pobjedom na Vimbldonu izjednačio sa Pitom Samprasom na 3. mjestu u toj kategoriji.

Ispred su Bjern Borg (41) i Rodžer Federer (40).

Bonus video: