Žastin Enan dobila najveće priznanje ITF-a

Enan je osvojila sedam grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji, zlatnu olimpijsku medalju i bila je dio belgijskog tima koji je osvojio Fed kup 2001. godine

2241 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Eurosport
Foto: Eurosport

Međunarodna teniska federacija (ITF) dodijelila je legendarnoj belgijskoj teniserki Žastin Enan najveće priznanje, nagradu "Filip Šatrije".

Enan je osvojila sedam grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji, zlatnu olimpijsku medalju i bila je dio belgijskog tima koji je osvojio Fed kup 2001. godine.

Nagrada, koja nosi ime po bivšem predsjedniku ITF-a, uvedena je 1996. godine i odaje priznanje ljudima koji su dali značajan doprinos sportu na terenu i van njega.

"Ona je bila jedan od najboljih igrača svoje generacije na terenu, a od penzionisanja je dala značajan i stalan doprinos našem sportu na svim nivoima", izjavio je danas u Londonu predsjednik ITF-a Dejvid Hagerti.

Enan je osnovala uspješnu akademiju u Belgiji i dobrotvornu fondaciju koja pomaže djeci sa smetnjama u razvoju u sportu.

"Uvijek sam davala sve od sebe tokom karijere i postigla sam mnogo uspjeha. Naporno sam radila otkako sam otišla u penziju da se vratim sportu koji volim i nastaviću to da radim", rekla je 41-godišnja Belgijanka.

Enan je četiri puta osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske, dva puta Otvoreno prvenstvo SAD i jednom Australijan open. Bila je dvostruka vicešampionka Vimbldona i osvojila je olimpijsko zlato na Igrama u Atini 2004. godine.

Bonus video: