Federer dobio još jedan maraton, mladići priredili sječu favorita

Federer u pet setova savladao Rusa Mihaila Južnjog
69 pregleda 0 komentar(a)
Bornma Ćorić, Foto: Reuters
Bornma Ćorić, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2017. 22:44h

Rodžer Federer je drugi put igrao pet setova na US openu, i iz drugog napornog meča izašao kao pobjednik.

Nakon Fransisa Tijafoa, i Mihail Južnji je natjerao Švajcarca na teniski maraton.

Vodio je Rus 2:1 u setovima, držao se do 10. gema četvrtog seta, a u petom nije imao snage za jači otpor.

Federer je slavio 6:1, 6:7, 4:6, 6:4, 6:2.

Žestoka borba za pobjedu na posljednjem grend slemu, US openu ali i poziciji svjetske broj jedan u rejtingu WTA nakon 11. septembra se nastavlja.

Ukrajinka Jelina Svitolina zna da joj pobjeda na 50,4 miliona dolara vrijednom turniru donosi ostvarenje svih snova, pa se nije štedjela juće u pobjedi nad Ruskinjom Jevgenijom Rodinom (6:4, 6:4). Osim četvrte favoritkinje, Svitoline, cilj da svrgne Čehinju Karolinu Pliškovu imaju još tri igračice.

A svjetska broj jedan, koja brani finale u Njujorku se ne da. Pliškova je sa 2:1 slavila protiv domaće teniserke Nikol Gibs (2:6, 6:3, 6:4). U najboljoj poziciji da sjajnu sezonu kruniše naslovom najbolje je Španjolka Garbinje Mugurusa, koja bi u slučaju ispadanja ostalih konkurentkinja bila na čelu WTA pobjedom već u narednom krugu. U svom petom učešću na US openu, osvajačica Vimbldona i Rolan Garosa, napokon je pobjedom nad Kineskinjom Duan (6:4, 6:0), prošla prokletstvo drugog kruga u Njujorku.

"Napokon sam došla do trećeg kola ovdje. Nije bilo lako, naročito u prvom setu jer je protivnica visoka i ima neugodan stil. Borila sam se i ispaltilo se i nastaviću da gledam samo na naredni meč i da se ne obazirem na rejting. Ukoliko budem dobijala dostići ću željeni", kazala je Mugurusa.

Od osam teniserki kojima je pobjeda na US openu mogla donijeti vrh WTA liste, otpala je i Dankinja Karolina Voznjacki, porazom od Ruskinje koja tradicionalno sjajno igra u Americi, Jekaterine Makarove (6:2, 6:7, 6:1).

Osim Voznjacki šanse su ranije izgubile Simona Halep i Johana Konta. U igri su domaća nada, Venus Vilijams, koja je dobila Francuiskinju Dodin (7:5, 6:4) i Ruskinja Svetlana Kuznjecova, koja je spasila tri meč lopte Čehinje Markete Vondrušove (4:6, 6:4, 7:6).

Dalje će i Srpkinja Aleksandra Krunić, koja je nakon Konte bila bolja i od Hrvatice Ajle Tomljanović (6:3, 6:2), dok je Hrvatica Dona Vekić sjajnu formu potvrdila lakom pobjedom nad favorizovanom Kineskinjom Šuai Peng (6:0, 6:2).

Drugi krug bio je prava sječa favorita. Ispali su osvajači dva posljednja Mastersa u američkoj turneji - pobjednika Sinsinatija Bugarina Grigora Dimitrova dobio je 19-godišnji Rus Andrej Rubljov (7.5, 7:6, 6:3), dok je četvrtog nosioca i slavljenika u Montrealu, Njemca Aleksandra Zvereva dobio 20-godišnji Hrvat Borna Ćorić (3:6, 7:5, 7:6, 7:6).

Ćorić je 2013. godine osvojio juniorski US open i bio prvi junior svijeta. Kući će i Francuz Žo Vilfred Conga kojeg je dobio 18-godišnji Kanađanin Denis Šapovalov (6:4, 6:4, 7:6).

Bosanac Damir Džumhur je ostvario najbolji rezultat u Americi pobjedom nad Njemcem Sedrikom Stebeom (4:6, 6:4, 6:0,6:1). Srbin Viktor Troicki je savladao Italijana Stefana Travalju (7:6, 7:5, 6:0.

Ispao je Čeh Tomaš Berdih od Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova, kojeg nije uznemirila istraga oko namještanja mečeva (3:6, 6:1, 7:6, 6:2). Argentinac Huan Martin del Potro pobijedio je Španca Adrijana Menendesa Maceira (6:2, 6:3, 7:6), a Marin Čilić Njemca Florijana Majera u tri seta sa po 6:3.

Bonus video: