Preokret za pamćenje u spektakularnom finalu Sinsinatija: Đoković iz ambisa do titule

Karlos Alkaras dobio prvi set i imao brejk prednosti u drugom, a 36-godišnji Beograđanin tražio pomoć doktora i djelovalo je da bi mogao da odustane. Ali, kao da se odjednom probudio, zaigrao je sjajno i slavio 5:7, 7:6, 7:6 za 39. titulu na mastersima

39335 pregleda 1478 reakcija 131 komentar(a)
Foto: Albert Cesare-USA TODAY Sports
Foto: Albert Cesare-USA TODAY Sports

Pet igrača ima pozitivan skor u duelima sa Novakom Đokovićem, od večeras na toj listi više nije Karlos Alkaras. Doduše, imao je veliku šansu da bude treći čovjek, nakon Marata Safina i Jiržija Veselog, sa dvije pobjede više, ali se najtrofejniji igrač svih vremena izvukao iz gotovo bezizlazne situacije.

Španac je imao set i brejk prednosti, Nole bio na koljenima, tražio pomoć doktora, ali se vratio u život i u spektakularnom finalu Sinsinatija, poslije tri sata i 48 minuta bespoštedne borbe, slavio 5:7, 7:6, 7:6 za 39. titulu na mastersima.

Ovo je bio najduži meč u istoriji turnira.

Time je razliku na ATP listi smanjio na svega 20 bodova, pa će nakon US opena gotovo sigurno opet biti broj 1, jer njegov trenutno najveći rival brani 2.000, a on nijedan poen...

Nole je dobro počeo meč, napravio brejk za 4:2, ali tada kao da se odjednom ugasio.

U vrelom Ohaju (temperatura u hladu bila 34 stepena Celzijusa, na suncu još i veća), 36-godišnji Beograđanin nije ličio na sebe, pa je tražio pomoć doktora.

Kada je izgubio svoj servis za 1:2 u 2. setu, mjeren mu je i puls, djelovalo je da će da odustane, ali je ostao na terenu.

Sve to kao da je zbunilo 20-godišnjeg Španca, koji je dozvolio rivalu da bez mnogo muke vrati brejk i izjednači na 4:4.

Kada je na teren palo malo hlada, srpski as je zaigrao bolje, vodio 5:4 i 6:5 u gemovima, potom i 3:1 u taj-brejku 2. seta, ali je ipak njegov rival prvi došao do set, samim tim i meč-lopte.

Prvu je Đoković spasao sjajnim udarcima, potom vrhunskom igrom na mreži preokrenuo na 7:6, a onda uzeo drugi mini brejk za 8:7 i poslije maratonskog poena izjednačio na 1:1 u setovima.

Novak je propustio dvije brejk šanse u 5. gemu odlučujućeg seta, potom još četiri (dvije vezane) u sedmom, ali je iskoristio petu, tj. ukupno sedmu za 4:3.

Na 5:3 je imao dvije meč-lopte na servis rivala, koji se izvukao, a onda poveo 40:15 u 10. gemu.

Đoković se nakratko vratio, propustio još dvije meč-lopte, a potom na četvrtoj brejk šansi u gemu koji je trajao 12 minuta poklonio izjednačenje rivalu očajnim smečom sa osnovne linije.

Opet se došlo do taj-brejka, u kojem je Srbin poveo 3:0, Španac izjednačio na 3:3, ali je 16 godina stariji igrač iskoristio petu meč-loptu za 7:4.

Tada je pao na beton, kao da je osvojio grend slem titulu i pocijepao majicu od sreće.

Đoković se osamio na 3. mjestu liste tenisera sa najviše pobjeda, jer ih ima 1.069. Ispred njega su samo Džimi Konors sa 1.274 i Rodžer Federer sa 1.251, ali niko nema njegov procenat uspješnosti - 83,5 odsto, jer je izgubio svega 211 puta.

Drugi na toj listi je Rafael Nadal sa skorom 1.068:220, tj. 82,9 odsto.

Alkaras je dobio njihov prvi međusobni meč u polufinalu Mastersa u Madridu prošle godine, Nole mu se osvetio u istoj fazi Rolan Garosa, potom izgubio finale Vimbldona, a sada je opet izjednačio.

Njih dvojica su favoriti pred US open, koji počinje 28. avgusta. Španac brani tron, Nole se vraća nakon što mu prošle godine nije bio omogućen ulazak u SAD, jer se nije vakcinisao protiv koronavirusa.

Bonus video: