Počinje US open: Čekajući novi sudar Đokovića i Alkarasa

U Njujorku danas kreće posljednji grend slem sezone, cijeli svijet se nada finalu dvojice najboljih. Danka Kovinić igra oko 19 časova po našem vremenu protiv Lorin Dejvis

10381 pregleda 14 komentar(a)
Juriš na 24. grend slem: Đoković na treningu u Njujorku, Foto: Reuters
Juriš na 24. grend slem: Đoković na treningu u Njujorku, Foto: Reuters

Grčevi u polufinalu Rolan Garosa, prouzrokovani velikim stresom mladog Španca, uskratili su ljubitelje tenisa za nastavak spektakla. Ali, sve što je propušteno u Parizu, nadoknađeno je nestvarnim finalima Vimbldona i Mastersa u Sinsinatiju, pa sada cijeli svijet navija da se opet sudare Novak Đoković i Karlos Alkaras. Naravno, u finalu US opena, koji počinje danas u Njujorku.

Čak i najveći rival Srbina i Španca za titulu na stadionu “Artur Eš”, Danil Medvedev priznaje da bi rado gledao nastavak rivalstva, ali da se nada da će prekinuti već viđenu žurku.

- Sjajno je za tenis da imamo dva igrača s takvim rivalstvom i da igraju što više. To je izvrsna priča, ali se pred početak turnira nadam da ćemo mi - a tu mislim na sebe i još neke igrače, pokušati da ih pobijedimo i spriječimo ih da se opet sastanu. Sada se trudim da ne razmišljam o tome, već samo da pobjeđujem svoje rivale, ali znam da sam se uvijek dobro snalazio u ovakvim ulogama. Nadam se da će tako biti i tokom ove dvije sedmice - rekao je treći reket svijeta, koji je ove sezone osvojio titule u Roterdamu, Dohi, Dubaiju, Majamiju i Rimu, ali je u posljednje vrijeme u padu forme.

Rus je u finalu US opena 2021. savladao Đokovića 3:0 i spriječio ga da osvoji sva četiri grend slema u istoj godini. Sada je u Alkarasovoj polovini žrijeba, a u finalu bi mogao opet da stane Srbinu na putu ka istoriji i izjednačavanju rekorda Margaret Kort sa 24 titule na najvećim turnirima.

- Cilj mi je da se poslije ovog US opena priča o meni, a ne o nekom drugom. Nisam u najboljoj formi, ali pokušaću da se izborim za to. Prije dvije godine sam uspio i u finalu odigrao možda i svoj najbolji meč u životu. Želim da to ponovim - poručio je Medvedev, koji će sjutra igrati protiv Mađara Atile Balaža.

Đoković je tri puta osvojio titulu na Flešing Medouzu, koliko i na Rolan Garosu, a mnogo manje nego na Vimbldonu (sedam) i Australijan openu (10). U Sinsinatiju je prvi put nastupio na američkom tlu nakon tog poraza od Medvedeva 2021. godine, jer mu je bio zabranjen ulazak zato što nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Godinu ranije, kada je bio u odličnoj formi, izbačen je s turnira jer je nehotično pogodio linijskog sudiju lopticom.

- Tokom prošlogodišnjeg turnira sam osjetio kakva je šteta što nisam u Njujorku, bilo je tužno što nisam mogao da nastupim. Ali, mislim da je ovo moja godina. Ne razmišljam šta se dešavalo na prethodnim učešćima, fokusiram se samo na ono što me čeka - poručio je 36-godišnji Beograđanin.

Najtrofejniji igrač svih vremena je podigao samopouzdanje velikim preokretom protiv Alkarasa prije osam dana u finalu Mastersa u Sinsinatiju.

- To je bilo jedno od mojih najboljih, najuzbudljivijih i najtežih finala ikada. Zbog takvih trenutaka se trudim iz dana u dan, zbog toga treniram, žrtvujem se i posvećen sam tenisu. Sa 36 godina još imam taj žar u sebi.

Alkaras
Alkarasfoto: Reuters

Đoković je blizu zalaska karijere, ali i dalje može da se nosi s mlađima.

- Ne znam koliko još slemova imam pred sobom, ali guram. Znam i da je sve drugačije kad imate 36 godina, moram da budem zahvalniji što sam tu i da tretiram svaki grend slem kao da mi je posljednji. I svaki je zlatna prilika da stvorim još malo istorije, a to mi je veoma važno - poručio je Đoković, koga na startu čeka Francuz Aleksandr Miler.

Šansa za treće finale Noleta i Karlitosa u samo dva mjeseca je nešto što teniski svijet priželjkuje.

- Nestvarno je šta gledamo i jedva čekam da se dogodi nova epizoda njihovog rivalstva. Sigurno je da su velike šanse da Đoković ili Alkaras osvoje titulu - ocijenio je legendarni Džon Mekinro.

US open počinje u 17 časova po našem vremenu, a sat kasnije na stadionu “Artur Eš” igra prva kosturašica i aktuelna šampionka Iga Sfjontek protiv Šveđanke Rebeke Peterson, dok Đoković igra drugi meč večernjeg programa, koji počinje 60 minuta nakon ponoći.

Drugi meč na Terenu 12, oko 19 časova, igraće Danka Kovinić protiv Lorin Dejvis.

Bonus video: