„Bombarder” otišao sa stilom: Ispalio rekordan broj asova, odservirao najbrži ikada, odigrao najduži meč u tenisu

Džon Izner, rekorder po broju asova, brzini servisa i dužini teniskog meča, odigrao posljednji set

12840 pregleda 1 komentar(a)
Izner je u četvrtak veče odigrao posljednji meč u karijeri, Foto: Reuters
Izner je u četvrtak veče odigrao posljednji meč u karijeri, Foto: Reuters

Nije osvojio grend slem trofej, nije bio prvi... Ipak, Amerikanac Džon Izner je ostavio neizbrisiv trag u svjetskom tenisu, brojne rekorde prije povlačenja sa 38 godina.

Ovaj 208 cm visoki gorostas iz Sjeverne Karoline izgubio je posljednji meč od sunarodnika Majkla Mmoa, iako je vodio sa 2:0 u setovima. Najavio je povlačenje nakon US opena, a to se desilo u četvrtak veče - nakon drugog kruga.

Istu noć Izner je izgubio i meč muškog dubla u kojem mu je partner bio zemljak Džek Sok, koji se takođe oprostio.

Izner je imao protiv mladog sunarodnika meč loptu, priliku da odloži oproštaj, ali...

- Baš mi je teško, ali cijeli sam život težio, neumorno radio da bih igrao u tako veličanstvenoj atmosferi. Ne može se uvijek pobjeđivati, i eto dogodio se poraz, ali igrati pred ovakvom publikom, osjećati takvu podršku kakvu sam ja imao, nešto je posebno. Zato vam hvala - kazao je Izner, koji je jedva suzdržavao suze nakon meča.

Izner je u karijeri osvojio 16 ATP trofeja, izgubio je 15 finala, a kao najvažniji turnir ostaje mu upisan Masters u Majamiju i polufinale Vimbldona 2018. No, niko po tome neće pamtiti 208 centimetara visokog tenisera. Zato hoće po servisu, ali i najdužem meču u istoriji. Izner je karijeru završio kao rekorder po broju odserviranih asova - 14.470.

Na drugom mjestu je Hrvat Ivo Karlović sa 13.728, a na trećem Rodžer Federer sa 11.478.

Izner drži i rekord najbržeg servisa na ATP turu od 253 kilometra na sat. Tačno je da je Sem Grot jednom “raspalio” čak 263 kilometra na sat a Albano Oliveti 257,5 km/h, ali na čelendžerima i ne računaju se u zvaničnoj statistici.

I nisu samo to rekordi Iznera, u karijeri je odigrao 839 setova u taj-breku, dobio je 505 od njih i obje su brojke rekordne! Koliko je dobro servirao pokazuje podatak da je Izner tek jedan od trojice tenisera koji je do ATP titule uspio a da rivalima ne dozoli nijednu priliku za brejk.

Uradio je to u Njuportu 2017. godine, prije njega to je uspjelo samo Tomiju Hasu u Memfisu 2007, a poslije Iznera je uspjeh ponovio Australijanac Aleks de Minaur u Atlanti 2019.

Ipak, vrhunac Iznerove karijere bio je meč prvog kola Vimbldona 2010. godine, kada je slavio protiv Francuza Nikole Maua sa nevjerovatnih 70:68 u petom setu. Meč je trajao čak 11 sati i pet minuta i natjerao je organizatore grend slem turnira na promjenu pravila.

U tom je meču odserrvirao 113 asova, što je takođe rekord. I Mau je u tom meču išao preko Karlovićevog dotadašnjeg rekorda od 78 asova, pošto je Francuz sa servisa osvojio 103 poena. Izner je u tom meču ostvario i rekordnih 246 vinera.

- Nije mi baš bilo nimalo lako, ali u taj-breku ne razmišljate da je rivalu posljednji meč i naročito ne kada je imao meč loptu. Kada sam pobijedio, bio sam jako srećan, ali samo sekundu kasnije mi je bilo jako neugodno. To je nekakva gorka radost, saosjećam s njim, ali svi dolazimo s ciljem da pobijedimo - naglasio je Iznerov posljednji suparnik, Mmo

Bonus video: