Đoković za novi rekord u konkurenciji najboljih

Završni masters - ATP finale počinje sjutra u Torinu, Đoković bi odbranom titule na turniru osmorice najboljih postavio još jedan rekord, a da zadrži prvo mjesto na kraju godine dovoljna mu je i jedna pobjeda. U grupi je sa Sinerom, Cicipasom i Runeom, u drugoj su Alkaras, Medvedev, Rubljov i Zverev

5131 pregleda 6 komentar(a)
Lov na novi rekord: Novak Đoković, Foto: Reuters
Lov na novi rekord: Novak Đoković, Foto: Reuters

U Torinu će sjutra, 12. novembra početi Završni masters sa osmoricom tenisera koji su u sezoni osvojili najviše ATP bodova - “The Pepperstone ATP Live Race To Turin”. Na žrijebu su juče, u Zelenoj grupi, braniocu titule i prvom igraču svijeta, Novaku Đokoviću pridodati četvrti, šesti i osmi sa ATP liste - Italijan Janik Siner, Grk Stefanos Cicipas i Danac Holger Rune.

Crvenu grupu predvodi drugi igrač svijeta, Španac Karlos Alakars a rivali će mu biti treći, peti i sedmi igrač, Rusi Danil Medvedev i Andrej Rubljov, te Njemac Aleksandar Zverev.

Đoković i Alkaras su nosioci grupa, a kao i ranijih godina po dva prvoplasirana idu u polufinale. Srpski teniser je prošle sedmice savladao Runea u četvrtfinalu mastersa u Parizu gdje je stigao do titule, a do sada su odigrali četiri duela i skor je neriješen 2:2. Siner jeste jedan od najneugodnijih rivala Alkarasu, ali je protiv Đokovića izgubio sva tri međusobna meča, dok je srpski teniser od 13 mečeva dobio 11 kada je sa druge strane mreže bio Cicipas. Osim Alkarasa, ostali igrači u Torino dolaze u odličnoj formi, a žrijeb je ispunio želju Rubljovu, koji je nakon odlične igre i tri sata borbe u polufinalu u Barsiju ponovo položio reket pred Đokovićem, nakon čega je naglasio: “Nikada više ne želim da igram protiv njega!”

Osim Đokovića, koji je od posljednjeg izdanja završnog turnira u Šangaju 2008. godine, i prvog trofeja nanizao ukupno šest i dijeli rekord sa Rodžerom Federerom, dvije titule ima Zverev - Londonu 2018, i prvi u Torinu 2021. godine, Medvedev je najbolji u Londonu bio 2020, a Cicipas godinu ranije.

- ATP finale smatram važnijim turnirom čak i od grend slema. Da budem iskren, dolaze sve sami najbolji i samim tim prestižnije ga je osvojiti - kazao je Cicipas, koji je petu godinu zaredom izborio učešće.

Đokoviću i Alkarasu nastupi u Torinu su posebno važni i zbog trke za naslov najboljeg na kraju godine, Đokoviću je da bi zadržao prvu poziciju dovoljna samo jedna pobjeda u grupi. Ili nijedna, ako Alkaras ne pobijedi u svih pet mečeva do trofeja i sakupi svih 1.500 bodova.

- U Torinu je svaki meč kao finale. Donose ogroman broj bodova, ali su i rivali najbolji igrači. Moj cilj je da godinu završim na prvom mjestu i potom Dejvis kup, ali u odličnoj sam formi i nadam se da ću ciljeve ostvariti - istakao je Đoković, koji od finala Vimbldona ne zna za poraz i osvojio je masters Sinsinati, US open i masters u Parizu.

Bonus video: