Đoković: Veliki cilj je ispunjen, sve ostalo sada je bonus

"Završiti godinu kao broj jedan u ovoj fazi mog života i karijere je nešto zaista nevjerovatno"

9947 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Srpski teniser Novak Đoković izjavio je da je pobjedom na startu turnira u Torinu ostvario veliki cilj obezbijedivši prvo mjesto na ATP listi na kraju godine i istakao da će poslije toga "sve biti samo bonus".

Đoković je sinoć pobijedio Danca Holgera Runea sa 7:6, 6:7, 6:3 u prvom kolu završnog mastersa u Torinu i time obezbijedio poziciju broj jedan na svjetskoj rang-listi na kraju sezone, rekordni osmi put u karijeri.

"Uvijek mi je bio cilj da budem broj jedan na svijetu. Osim grend slemova, to je ono što je najvažnije. Završiti godinu kao broj jedan u ovoj fazi mog života i karijere je nešto zaista nevjerovatno", rekao je Đoković sinoć poslije pobjede.

Đoković je iza sebe ostavio Pita Samprasa koji je šest puta godinu završavao kao broj jedan, odnosno Rodžera Federera, Džimija Konorsa i Rafaela Nadala kojima je to pošlo za rukom pet puta.

Đoković je tu čast zaslužio u osam od posljednjih 13 godina.

Ostavši na mjestu broj jedan, Đoković će od narednog ponjedeljka, 20. novembra, produžiti još jedan rekord pošto će započeti svoju 400. sedmicu na vrhu ATP liste. Daleko iza njega na vječnoj listi je Federer sa 310 njedelja na prvom mjestu ATP liste.

Đoković je ove sezone, do sada, osvojio šest trofeja, uključujući i tri od četiri najvažnija - na Australijan openu, Rolan Garosu i US openu.

Pored toga, svojoj kolekciji trofeja sa masters turnira dodao je titule iz Sinsinatija i Pariza i tako stigao do brojke od rekordnih 40.

Ako podigne trofej u Torinu, Đoković će se izjadnačiti sa Federerom sa sedam titula sa posljednjeg turnira u sezoni.

"Veliki cilj je ispunjen, sve ostalo je sada bonus", rekao je Đoković.

Predsjednik ATP-a Andrea Gaudenci izjavio je da Đoković nastavlja da postavlja standarde u tenisu, nakon što je i osmi put u karijeri obezbijedio prvo mjesto na ATP listi na kraju godine.

"Postati broj jedan na kraju godine je nevjerovatno dostignuće. Ostvariti to osam puta je apsolutno izvanredno. Novak nastavlja da postavlja standarde u tenisu, a njegova strast ga čini pravim šampionom. Nema sumnje da na njegovom putu predstoji još rekorda", rekao je Gaudenci, prenosi ATP.

Nakon prve pobjede u Torinu, Đoković ove godine ima skor od 52 trijumfa i pet poraza. U duelima sa igračima iz TOP 10, srpski teniser je ove sezone upisao 14 pobjeda i tri poraza.

Za novu pobjedu boriće se sjutra protiv Italijana Janika Sinera, u meču drugog kola Zelene grupe na završnom mastersu u Torinu.

Bonus video: