Đoković - Alkaras, neočekivani klasik

Svjetski broj jedan bio pred ispadanjem na ATP finalu, zavisio je od rezultata drugog meča, a večeras će u polufinalu igrati protiv trenutno najvećeg rivala na turu, svjetskog broja 2, Karlosa Alkarasa

18482 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters

Malo šta je nagovještavalo da će polufinale Završnog mastersa u Torinu, ili ATP finala, kako ga još zovu, donijeti najnoviji teniski klasik, star tek nešto više od pola godine. Novak Đoković protiv Karlosa Alkarasa, sudar generacija i dva najbolja tenisera na svijetu. U drugom polufinalu sastaće se Janik Siner i Danil Medvedev.

Đoković je, naime, uprkos dvije pobjede, bio “jednom nogom” van Torina - sudbina mu je zavisila od ishoda meča koji je Siner igrao protiv Holgera Runea, od jedne brejk lopte, jednog udarca meča koji je gledao na televiziji, ili pratio rezultat na telefonu. Dočekao je, ipak, kasnu pobjedu Italijana, prije dvije noći, za nastavak avanture na turniru gdje može da osvoji rekordni, sedmi pehar.

Alkaras je, s druge strane, ATP finale započeo porazom, činilo se da je Torino nastavak Šangaja i Pariza, gdje je iznenađujuće rano gubio, ali je Španac u pravo vrijeme podigao formu i maksimalnim trijumfima protiv Andreja Rubljova i Danila Medvedeva osvojio prvo mjesto u “crvenoj grupi”.

Dovoljno za spektakl protiv rivala sa kojim je već odigrao tri meča za pamćenje ove sezone - u polufinalu Rolan Garosa, finalu Vimbldona, potom i u finalu mastersa u Sinsinatiju. Odnos je 2:1 za Đokovića, a računajući ukupno, i prošlu godinu - 2:2.

Karlos Alkaras
Karlos Alkarasfoto: Reuters

Peti duel tenisera koje dijeli starosna razlika od 16 godina zakazan je za večeras u 21 sat, u dvorani “Palau Alpitur”.

“Jedan od najvećih izazova je igrati protiv Novaka koji je ovdje pobijedio šest puta. Đoković je najbolji na svijetu, samo je šest puta izgubio ove godine. Nevjerovatan je, daću sve od sebe i pokusati da uživam. Oduševljen sam zbog duela sa Đokovićem”, rekao je Alkaras.

I dok 20-godišnjak iz Mursije polako hvata prepoznatljivu formu u finišu godine, pitanje je koliko Đoković ima “goriva” nakon još jedne spektakularne sezone. U Torino je, kako je istakao, došao sa jednim jedinim ciljem - da ostvari jednu pojedu i osigura prvo mjesto na ATP listi na kraju godine.

“Sve ostalo je bonus”, kazao je Đoković.

I ostvario je, već u prvom kolu protiv Runea.

Takav majstor se, međutim, nikada ne otpisuje.

“Novak je i dalje glavni favorit za titulu”, kazao je Rune.

“Siguran sam da će Đoković biti maksimalno motivisan u polufinalu. Neko ko je toliko puta osvojio ovaj trofej, zaista nema razloga za gubljenje hladnokrvnosti”, istakao je bivši grend-slem šampion Endi Rodik.

Bonus video: