Dominacija koja plaši ljubitelje tenisa - Đoković za 102 minuta srušio Sinera i postavio novi rekord

Najbolji teniser svih vremena se revanširao mladom Italijanu za poraz u grupi (2:1) i rutinskom pobjedom (6:3, 6:3) stigao do 7. titule na završnim turnirima

42557 pregleda 1482 reakcija 116 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Niko nikada nije pobijedio Novaka Đokovića dva puta na istom ATP šampionatu.

Nije ni Janik Siner - najbolji teniser svih vremena se revanširao mladom Italijanu za poraz u grupi (2:1) i rutinskom pobjedom (6:3, 6:3) stigao do 7. titule na završnim turnirima.

Time je oborio još jedan od velikih teniskih rekorda, koji je do večerašnje pobjede u Torinu dijelio sa Rodžerom Federerom.

Upravo je Maestro iz Bazela jedini do sada imao šansu da Đokovića porazi i u grupi i u finalu ATP šampionata, ali je 2015. u Londonu u grupi slavio 7:5, 6:2, a u finalu izgubio 6:3, 6:4.

Srpski as, koji je upravo zahvaljujući trijumfu Sinera u posljednjem meču "zelene" grupe protiv Holgera Runea ušao u polufinale, odlučujuće duele je odigrao perfektno.

U subotu veče je rutinski nadvisio svog najvećeg rivala, Karlosa Alkarasa (6.3, 6:2), a večeras nije dao gotovo nikakvu šansu 22-godišnjem Italijanu.

Đoković je od početka perfektno servirao, o čemu najbolje govori činjenica da je u prvih sedam gemova na svoj servis izgubio samo dva poena!

Ali, od 6. gema 2. seta je počela velika borba.

Novaka je „izdao” početni udarac, pa je dozvolio svom rivalu dvije vezane brejk šanse. Spasao se upravo servisima, poveo 4:2, a onda u maratonskom 7. gemu propustio tri brejk šanse, a Siner iskoristio svoju sedmu priliku da smanji na 4:3.

U narednom gemu je imao i 0:30, ali je greškama pomogao rivalu da se vrati i povede 5:3, a onda psihički potonuo i dvostrukom servis greškom poklonio trijumf rivalu.

Novak Đoković, Janik Siner
foto: Sofascore

„Ovo je poseban momenat, savršen kraj jedne od najboljih sezona u mom životu. Kruna je pobjeda protiv lokalnog heroja, koji je igrao izuzetan tenis ove sedmice. Ponosan sam kako sam igrao posljednja dva meča, protiv momaka koji su uz mene i Medvedeva najbolji teniseri svijeta. Morao sam da ih pobijedim, nisam mogao da čekam da mi poklone trijumfe. Igrao sam taktički drugačije nego u grupi, fenomenalno sam servirao, a ostao sam priseban kada se on vratio u igru”, istakao je čovjek koji je odbranio titulu u Torinu.

Đoković je prvi set praktično riješio brejkom u 4. gemu. Drugi je otvorio sa 10 vezanih poena i najavio kraj.

Možda bi sve bilo gotovo i za manje od sat da je iskoristio tri brejk šanse za 3:0, ali mu sigurno nije zasmetalo što je na terenu proveo 102 minuta...

Ovom pobjedom, Đoković je povećao prednost nad Alkarasom na vrhu ATP liste na čak 2.390 bodova.

Mogao bi da sklizne sa vrha tek nakon Australijan open, i to ako na njegovom bunjištu Španac dođe do titule.

Bonus video: