Đoković u finalu Torina najbliže teniskom savršenstvu, pokazala mjerenja analitičke kompanije

U pobjedi nad Janikom Sinerom u finalu završnog mastersa Novak Đoković imao nivo igre od 9,75, najveći u tenisu u ovoj sezoni

12412 pregleda 9 komentar(a)
Finalisti u Torinu imali su u ovoj sezoni najbolje pokazatelje nivoa igre, Foto: Reuters
Finalisti u Torinu imali su u ovoj sezoni najbolje pokazatelje nivoa igre, Foto: Reuters

Ubaldo Skanagata, najpoznatiji italijanski teniski novnar naglasio je nakon finala završnog mastersa u Torinu da je igra Novaka Đokovića najbliža savršenstvu.

Nije pogriješio, ATP i analitička kompanija "Tennis Insights" ocijenili su kvalitet igre Novaka Đokovića u pobjedi u finalu završnog ATP turnira - 6:3, 6:3, protiv Janika Sinnera, najvišom ocjernom u ovoj sezoni.

U tu svrhu korišten je specifični algoritam koji uzima u obzir kvalitet napada, nivo realizacije napada, osvojene poene u odbrani i kvalitet pojedinačnih udaraca.

Đoković je u finalu imao nivo kvaliteta igre 9,75, najveću na ATP-u, u 2023. godini.

Na drugom mjestu je Janik Siner - 9,63 u meču s Andrejem Rubljovim u Majamiju. Danil Medvedev treći - 9.61 u finalu s Rubljovim u Dubaiju.

Četvrto i peto mjesto za Đokovića - 9,59 protiv Karlosa Alkarasa u polufinalu u Torinu i 9,54 protiv Talona Grikspora u Dubaiju.

Koliko je i sam koeficijent kvaliteta igre od 9,59 visok pokazatelčj su rijeći Alkarasa nakon meča.

"Na taj nivo igre jednostavno nisam uspijevao da odgovorim".

A Đoković je u grupi izgubio od Sinera, javnost u Italiji je očekivala trofej, čak je oboren rekord u broju gledalaca jednog teniskog meča u Italiji - 6,6 miliona na dva televizijska kanala. Ipak, u finalu je Đoković izašao s potpuno drugačijim stavom i taktikom.

Bonus video: