Počinje Australijan open: Đoković juri 11. titulu, Alkaras, Medvedev i Siner izazivaju aktuelnog šampiona

Novak Đoković sjutra (9) protiv Dina Prižmića kreće u odbranu titule u Melburnu

16746 pregleda 8 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters

Može li neko da zaustavi Novaka Đokovića, pitaju se svjetski mediji uoči početka prvog grend slem turnira u sezoni, Australijan opena.

Turnir u Melburnu počinje sjutra, titulu u muškoj konkurenciji brani upravo Đoković, koji je čak 10 puta osvajao pehar u Australiji. Njegov niz, sa izuzetkom 2022. godine kada je deportovan, traje od 2019. godine.

Posljednji poraz na prvom grend slemu Đoković je pretrpio 2018. godine kada je u osmini finala izgubio od Hjeona Čunga. Melburn je omiljeni Đokovićev turnir, a poraz od Čunga je jedan od osam mečeva, koje je Đoković tokom karijere izgubio u Melburnu. Bolji od srpskog tenisera bili su još Safin (2005), Goldštajn (2006), Federer (2007), Rodik (2009), Conga, Vavrinka (2014) i Istomin (2017). Đoković, dakle, ima više titula (10), nego poraza (8) na Australijan openu.

„Ja sam sebi najveća prijetnja, to je uvijek tako, a onda i svi drugi najbolji teniseri svijeta. Od nekih se očekuje više nego od drugih, ali ovo je slem, 128 igrača“, rekao je Đoković na konferenciji za medije uoči početka prvog grend slema u sezoni.

A Đokovićev glavni konkurent za titulu biće Španac Karlos Alkaras. Međutim, Španac u novoj sezoni nije igrao, pa je pitanje u kakvom stanju dolazi u Melburn.

"Karlitos je za mene pomalo enigma, jer nije odigrao nijedan turnir u novoj sezoni. Veoma je važno osjetiti igru prije nego što počnu prvi mečevi. Nije isto da u prvom susretu poslije pauze igrate protiv Bublika ili Karbaljesa. Ako je Alkaras zdrav, Australijan open je turnir koji bi trebalo da mu odgovara. Dobar je ambijent, uslovi igre su povoljni, tereni su brzi ali on može da igra na njima, noćni program je atraktivan, kako on voli. Zato sam optimista", smatra bivši teniser, a danas komentator na Eurosportu Aleks Koreča.

Đoković i Alkaras
Đoković i Alkarasfoto: Reuters

Osim za titulu, Đoković i Alkaras će voditi borbu i za prvo mjesto na ATP listi. Srpski teniser ima 11.055, a španski 8.855 bodova i mnogo je opcija kada je borba za prvo mjesto u pitanju. A, osim njih, na prvo mjesto poslije Australijan opena može i Danil Medvedev (7.555). I to samo u slučaju da osvoji titulu, a Đoković i Alkaras završe učešće prije polufinala.

Đoković će u prvom kolu igrati protiv Dina Prižmića, Alkaras će odmjeriti snage sa Rišarom Gaskeom, dok će se Medvedev sastati sa Terensom Atmanom.

Pažnju treba obratiti i na italijanskog tenisera Janika Sinera, koji je dobro završio prethodnu sezonu i sa Italijom osvojio Dejvis kup. Italijan ima moć da ugrozi favorite, a u prvom kolu, sjutra, igra protiv Botika Van de Zandšlupa.

Janik Siner
Janik Sinerfoto: Reuters

Britanski "Gardijan" pažnju u tekstu o Australijan openu posvećuje i Aleksu de Minoru, koji je nedavno savladao Đokovića na Junajted kupu. Ističu da je De Minor u posljednje vrijeme sazreo, da je strpljiv i agresivan, te da njegovu igru karakteriše raznolikost. Kao najveću manu De Minora "Gardijan" ističe forhend.

Na Australijan openu ni ove sezone neće biti Rafaela Nadala koji je prethodne sedmice zbog povrede otkazao učešće.

U ženskoj konkurenciji titulu brani Arina Sabalenka. Teniserka iz Bjelorusije je na posljednjih pet grend slem turnira stizala barem do polufinala, a ima veliku šansu i da u Melburnu dođe do same završnice.

Arina Sabalenka
Arina Sabalenkafoto: Reuters

Njoj će najveći konkurent biti najbolja teniserka planete Iga Sfjontek. Poljska teniserka od septembra nije izgubila meč u singlu, vezala je 16 pobjeda, a u tom nizu je izgubila samo dva seta. A čak 13 setova je riješila u svoju korist rezultatom 6:1 ili 6:0.

Treba računati i na Elenu Ribakinu koja je prošle godine u Australiji igrala finale. Šampionka Vimbldona iz 2022. godine u Melburn dolazi nakon što je osvojila titulu u Brizbejnu, pobijedivši u finalu Sabalenku - 6:0, 6:3.

U dobroj formi je i Koko Gof, koja je prošle nedjelje osvojila turnir u Oklendu. Prošle godine je osvojila trofeje u Vašingtonu, Sinsinatiju i na US openu, a ne krije da u Melburnu ima visoke ambicije.

Koko Gof
Koko Goffoto: Reuters

"Osjećam da mogu da osvojim dvocifren broj grend slem pehara. Ne mogu da kažem koliko je to, taj broj će se mijenjati u zavisnosti kako bude išla moja karijera. Ali u ovom trenutku bih rekla da mi dvocifren broj izgleda veoma impresivno. Ne znam da li ću uspjeti, ali vjerujem da je to veoma visok cilj. Vjerujem da kada sebi postavljam visoke ciljeve da mi to pomaže da vjerujem da mogu i da ih ostvarim", rekla je 19-godišnja Gof.

Bonus video: