Đoković počeo potragu za srebrom, Alkaras se nada da će postati prvi koji ga je dobio u finalu

Najbolji sportista planete pokušaće da osvoji jubilarnu, 25. grend slem titulu i podigne trofej „Kup izazivača Norman Bruks”, napravljen od više od šest kilograma srebra. A prvi izazivač mu je Karlos Alkaras

14395 pregleda 18 komentar(a)
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Prije četiri mjeseca u Njujorku, Novak Đoković je u finalu US opena savladao Danila Medvedeva i stigao Margaret Kort po broju grend slem titula.

Sada bi mogao da se osami na vrhu. U Melburnu, gdje je 10 puta bio šampion, 36-godišnji Beograđanin tražiće dvostruko srebro - pokušaće da podigne trofej zvani „Kup izazivača Norman Bruks”, koji je napravljen od više od šest kilograma tog plemenitog metala i osvoji jubilarni 25. pehar na najvećim turnirima, a zna se da taj broj sinonim za srebro.

Kralj „Rod Lejver arene” 29. uzastopnu pobjedu na najvećem stadionu u Melburn parku traži protiv hrvatskog kvalifikanta, Dina Prižmića.

Meč je počeo u 9 časova po našem vremenu, a prvi reket svijeta uvjerava da je potpuno zaliječio povredu zgloba koja ga je mučila na početku godine.

„Imao sam vremena poslije posljednjeg meča protiv De Minjaura na Junajted kupu da se oporavim. Dobro sam trenirao, nisam osjećao bol. Sve je izgledalo dobro. Nije loše kao što je bilo sa nekim drugim povredama ovdje”, aludirao je Đoković na činjenicu da je prošle godine stigao do titule sa naprsnućem zadnje lože.

Kvota da će najbolji sportista današnjice osvojiti 11. titulu na prvom grend slemu sezone na svjetskim kladionicama je oko 2.

Novak Đoković
foto: Graphic News

Sa 4,30 drugi favorit je Karlos Alkaras, koji prošle sezone nije nastupio zbog povrede, a 2022. je ispao u 3. kolu. Mladi Španac će imati dodatni motiv - ako osvoji titulu, vratiće se na 1. mjesto ATP liste.

„Znam da je Đoković ovdje osvojio 10 titula u 10 finala. Zbog toga želim da baš protiv njega igram za pehar i da ga pobijedim. To mi je dodatni motiv. Vrlo sam ambiciozan i želim da igram protiv najboljih na svijetu, da bih vidio na kojem sam nivou”, poručio je 20-godišnji Španac.

Alkaras je već jednom učinio nezamislivo - savladao je srpskog asa na njegovom drugom najuspješnijem turniru, Vimbldonu.

„Pravi je izazov savladati ga na turniru gdje je praktično nepobjediv. Nadam se da ću se domoći finala i u njemu se sudariti s Novakom. Naravno, i njegova statistika u finalima mi je dodatna motivacija”, naglasio je Alkaras.

Uz dvojicu prvih na ATP listi, kandidati za titulu po bukmejkerima su i Janik Siner (7,00) i Medvedev (10), ostali su daleko iza.

Italijan je osvajanjem Dejvis kupa i plasmanom u finale na ATP šampionatu, gdje je u grupi savladao Đokovića, najavio da je spreman za velika djela, a rano jutros je otvorio „Rod Lejver arenu” pobjedom nad Holanđaninom Botikom van de Zandshulpom (6:4, 7:5, 6:3).

Prvi put poslije 10 godina, tokom kojih je šest puta igrala u glavnom žrijebu, a četiri u kvalifikacijama, Danke Kovinić nema na Australijan openu.

Prva favoritkinja je Iga Sfjontek, iza nje su Arina Sabaljenka, Jelena Ribakina, Koko Gof...

Bonus video: