Kvalifikantkinja iz Odese ispratila još jednu od nositeljki: Jastremska preko Azarenke do prvog grend slem četvrtfinala

Njena rivalka u četvrtfinalu biće supertalentovana Linda Noskova, koja je takođe napravila uspjeh karijere u Melburnu, ali kojoj je ovog puta posao olakšala povreda njene rivalke Eline Svitoline

8875 pregleda 0 komentar(a)
Jastremska nakon meča sa Azarenkom, Foto: Reuters
Jastremska nakon meča sa Azarenkom, Foto: Reuters

Bila je ne tako davno i 21. teniserka svijeta, ali do uspjeha karijere stigla je sa 93. pozicije, nakon što je u Melburnu prošla kvalifikacije i preko tri nositeljke...

Dajana Jastremska je prvi put među osam najboljih na nekom grend slemu, ona je do četvrtfinala Australijan opena stigla preko Bjeloruskinje i prošlogodišne polifinalistkinje Viktorije Azaranke (7:6 (6), 6:4).

Teniserka rođena u Odesi i djevojka koja je grad na Crnom moru morala da napusti kada je počela ruska invazija, prije Bjeloruskinje eliminisala je još dvije nositeljke, a posebno zvučno je odjeknuo njen trijumf u prvom kolu protiv šampionke Vimblodona Markete Vondroušove.

Njena današnja rivlka Azarenka pri rezultatu 6:5 u prvom je setu servirala za set, imala je dvije set lopte, ali je Jastremska pokazala koliko je mentalno jaka i taj dio igre riješila u taj brejku (8:6). Bjeloruskinja je potom u drugom setu povela sa 3:0, ali je Jastremska osvojila šest od narednih sedam gemova i na fenomenalan način završila priču na "Rod Lejver areni".

"Imala sam osjećaj kao da cijelo vrijeme trčim za vozom, ali mislim da sam pomalo borac, pa sam dobila ovaj meč", rekla je Jastremska nakon meča, a prenosi BBC.

Njena rivalka u četvrtfinalu biće supertalentovana Linda Noskova, koja je takođe napravila uspjeh karijere u Melburnu, ali kojoj je ovog puta posao olakšala povreda njene rivalke Eline Svitoline.

Svitolina je u suzama zatražila medicinski tajm-aut poslije gubitka prva dva gema na meču, da bi pri rezultatu 3:0 odlučila da preda meč.

"Nije ovo bio način na koji sam željela da pobijedim. Žao mi je Eline i nadam se da će uskoro biti dobro", rekla je 19-godišnja Noskova.

O kakvom talentu se radi možda je i najbolje pokazao njen prethodni duel u kojem je eliminisala prvu teniserku sveta Igu Sfjontek.

Ranije su plasmam u četvrtfinale obezbijedile i Marta Kostjuk, Koko Gof, Barbora Krejčikova i Arina Sabalenka, a među osam su se plasirale i Ana Kalinskaja i Kinven Ženg.

Parovi četvrtfinala

  • Noskova - Jastremska
  • Kalinskaja - Ženg
  • Kostjuk - Gof
  • Krejčikova - Sabalenka

Bonus video: