Đoković u Melburnu - 103 meča i samo devet poraza: Od Safina do Hjeon Čunga i Sinera

Desetostruki šampion Australijan opena dobio 91 odsto mečeva na prvom grend slemu u sezoni

5697 pregleda 6 komentar(a)
Đoković tokom meča sa Sinerom, Foto: Reuters
Đoković tokom meča sa Sinerom, Foto: Reuters

Januar 2005 - mladić od 17 godina iz Beograda kroz kvalifikacije i preko momka koji će mu kasnije biti veliki rival Stana Vavrinke prvi put u karijeri je stigao do glavnog žrijeba na Australijan openu.

Novak Đoković tada u prvom kolu nije imao šansu protiv budućeg šampiona Marata Safina, ali te godine se desilo nešto što će u narednih skoro 20 biti praktično nemoguće - da teniser iz Srbije pognute glave napusti Melburn.

U godinima nakon toga Đoković je rastao, danas je najbolji teniser planete, čovjek sa najviše osvojenih grend slemova, a Australijan open je postao njegov zaštitni znak...

Poslije Safina odigrao je još 102 meča u Melburnu, a samo su još osmorica tenisera uspjela da ga pobijede na suncu Australije.

Posljednji je bio Janik Siner u jutrošnjem nezabravnom polufinalu, a zanimljiva je lista onih prije Italijana.

Nakon Safina godinu kasnije bolji od Novaka, takođe u prvom kolu, bio je Pol Goldstejn, da bi 2007. u četvrtoj rundi naletio na tadašnjeg kralja tenisa Rodžera Federera.

Već 2008. Đoković je prvi put "pokorio" Melburn u finalu protiv Žo-Vilfreda Conge, da bi tutulu predao naredne godine u četvrtfinalu svojim četvrtim porazom na Australijan openu od Endija Rodika.

Četvrtfinale je bila nepremostiva prepreka i 2010. kada se Conga osvetio Đokoviću za poraz iz finala dvije godine ranije.

Naredni poraz uslijedio je tek poslije četiri godine kada je bolji od tada trostrukog zaredom šampiona Australijan opena bio Stan Vavrinka.

Posebno su interesantna imena posljednja dva tenisera koji su bili bolji od Đokovića u Melburnu - Denis Istomin (najveći uspjeh 4. kolo nekog grend slema) slavio je u drugom kolu 2017, dok je posljednji prije Sinera koji je porazio Đokovića bio Hjeon Čung 2018. u 4. kolu.

Teniser iz Južne Koreje tada je stigao do polufinala, najavljivala se velika karijera, ali povrede su učinile da Čung nakon tog uspjeha praktično i nestane sa teniske scene.

Od te 2018, ne računajući 2022. kada je iz Melburna deportovan, jer nije vakcinisan protiv koronavirusa, Đoković je nanizao 33 pobjede (najduži niz u istoriji ovog turnira) na Australijan openu.

Sve do sumornog dana protiv super raspoloženog Janika Sinera.

Bonus video: