Sabaljenka neće dati da je slome emocije

Bjeloruskinja brani trofej na Australijan openu protiv debitantkinje u finalima, Kineskinje Ćinven Dženg (9.30 po našem vremenu)

8108 pregleda 4 komentar(a)
Arina Sabaljenka, Foto: Reuters
Arina Sabaljenka, Foto: Reuters

Šampionka Australijan opena Arina Sabaljenka igraće svoje treće grend slem finale i tvrdi da će joj iskustva iz prethodna dva pomoći da se na terenu ne osjeća previše emotivno.

Uostalom, njena rivalka je debitantkinja u borbi za tron na najvećim turnirima - 21-godišnja Kineskinja Ćinven Dženg. Finale Australijan opena u konkurenciji dama, pred melburnškim (zalazećim) suncem počinje danas nešto poslije 9.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

- Emotivno bih rekla da ću biti više nego spremna za borbu. Neću da “poludim” - rekla je Bjeloruskinja.

- Jer, kada igrate svoje prvo finale, ponekad ste emotivni i previše žurite.

Da li će žuriti Dženg? Vrlo talentovana teniserka ima šansu da postane prva Kineskinja sa grend slem peharom još od njene zemljakinje Na Li, koja je slavila na istom mjestu prije tačno 10 godina.

Tenis
foto: Graphic News

Oba dosadašnja Sabaljenkina finala bili su i rezultatski i emotivni “tobogani”.

Prošle godine na Australijan openu izgubila je prvi set od Jelene Ribakine, da bi preokretom stigla do prvog velikog trofeja. Prije pet mjeseci, u finalu US opena, dobila je prvi set protiv Koko Gof, imala dominaciju i kontrolu, a onda se rezultatski i emotivno “raspala” - Amerikanka je došla do preokreta.

Ćinven Dženg
foto: Reuters

Sabaljenka, sada drugi nosilac, revanširala se prije dva dana Koko Gof pobjedom u polufinalu i izraziti je favorit protiv Dženg, 12. kosturašice.

- Kada ste treći put u finalu, kažete sebi - OK, to je finale. U redu je. To je samo još jedan meč. U stanju ste da se fokusirate samo na svoju igru. Branim titulu, ali u najgorem slučaju, izgubiću turnir i sljedeće godine ću imati da branim manje bodova. Tako gledam na stvari.

Sabaljenka ima priliku da postane prva dama koja je osvojila uzastopne trofeje Australijan opena još od zemljakinje Viktorije Azarenke koja je uradila to 2012. i 2013. godine.

- Još jedan meč do kraja i daću sve od sebe.

Bonus video: