Dominacija krunisana titulom: Sabaljenka osvojila Australijan open

Arina Sabaljenka savladala Ćinven Džen 2:0 (6:3, 6:2) i odbranila titulu u Melburnu

17329 pregleda 150 reakcija 18 komentar(a)
Arina Sabaljenka, Foto: Reuters
Arina Sabaljenka, Foto: Reuters

Do finala je došla bez izgubljenog seta, u finalu je dominirala i odbranila titulu - bjeloruska teniserka Arina Sabaljenka danas je savladala Kineskinju Ćinven Džen 2:0 (6:3, 6:2) i osvojila Australijan open.

Sabaljenka je od prvog do posljednjeg poena dominirala, samo na početku finala i u posljednjem gemu protivnici dozvolila brejk lopte, kontrolisala meč i zasluženo stigla do pehara u Melburnu. Računajući i Australijan open prošle godine, Sabaljenka je u Melburnu osvojila 28 setova, a izgubila samo jedan! Ona je danas postala prva teniserka nakon Serene Vilijams, koja je u posljednjih 20 godina osvojila Australijan open bez izgubljenog seta.

Bjeloruska teniserka je u karijeri osvojila dva grend slema - oba u Melburnu (2023. i ove godine). Na Rolan Garosu i Vimbldonu je igrala polufinale, a na US openu finale. Sve to prošle godine.

"Želim da čestitam Džen na sjajnim igrama. Teško je izgubiti finale, ali mlada ona je teniserka i sigurno će igrati još mečeva za titulu. Čestitam i njenom timu, sjajan su posao uradili. Iza mene su fantastiče dvije nedjelje - nisam mogla da zamislim da ću još jednom da podignem ovaj trofej. Bez riječi sam. Hvala i mom timu, zato što je na mojoj strani bez obzira na sve. Hvala i mojoj porodici, koja mi je najveća motivacija. Da ne zaboravim i publiku - hvala vam na podršci, ovo mjesto je specijalno. Čekam da se vratim i nadam se da ću ponovo da osvojim trofej", rekla je Sabaljenka nakon meča.

Sabaljenka je već u drugom gemu napravila brejk i povela 2:0. Ali, već u narednom je Kineskinja imala tri brejk lopte, koje nije iskoristila.

Od tog trenutka za sve se pitala Sabaljenka, koja je ekspresno stigla do vođstva u setovima.

Džen je imala problema sa servisom, imala je dosta duplih servis grešaka, pa je protivnici i na startu drugog seta dozvolila brejk - Sabaljenka je povela 2:0, a onda uzela brejk za 4:1.

U osmom gemu, kada je servirala za titulu, bjeloruska teniserka je imala 40:0 i tri meč lopte. Potom je Džen uspjela da izjednači i dođe do brejk lopte, ali to je bilo sve - Sabaljenka je realizovala petu meč loptu i poslije samo sat i 17 minuta završila meč.

"Čestitam Arini, imala je fantastično finale. Moje prvo finale - ovo je bilo sticanje iskustva. Želim da se zahvalim navijačima koji su došli da me gledaju. Komplikovan je osjećaj. Mislim da sam mogla bolje. Hvala mom timu, koji mi je pomogao da se nađem u finalu. Uživala sam na Australijan openu, sjajne uspomene. Sigurna sam da će ih biti još", poručila je Džen.

Bonus video: