Siner traži prvi grend slem, Medvedev želi treću sreću

Finale Australijan opena počinje u 9.30 časova

12045 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od Australijan opena 2005. godine, kada je Marat Safin osvojio drugu grend slem titulu u karijeri, najveće pehare u svijetu tenisa podizalo je samo 10 igrača - Novak Đoković 24 puta, Rafael Nadal 22, Rodžer Federer 16 (od ukupno 20), Endi Marej i Stanislas Vavrinka po tri, Karlos Alkaras dva, a Huan del Potro, Marin Čilić, Dominik Tim i Danil Medvedev po jednom.

Da li će u društvo velikana ući Janik Siner ili će Medvedev dostići Alkarasa biće poznato danas, kada će se Italijan i Rus na „Rod Lejver areni” boriti za trofej „Norman Bruks”.

Siner je učinio ono što niko nije uspio u Melburnu - savladao je Đokovića, koji nije izgubio nijedan meč kada je na prvom grend slemu stizao među četiri najbolja, a to je do ove godine uradio 10 puta.

Finale počinje u 9.30 časova, a Medo u međusobnim mečevima vodi 6:3 u pobjedama. Momak iz Južnog Tirola je, međutim, dobio tri prethodna duela, posljednji u polufinalu ATP šampionata u Torinu.

„Mnogo mi je značilo da pobijedim Novaka ovdje, ali znam da turnir nije gotov. Čeka me finale, vjerujem da me neće dodatno opteretiti to što je u pitanju grend slem”, rekao je 22-godišnji Siner.

Janik Siner, Danil Medvedev
foto: GraphicNews

Italijan na putu do polufinala nije izgubio ni set, što je posljednji uradio upravo Đoković 2015. godine. Protiv prvog tenisera svijeta je odigrao perfektno prva dva seta, a onda u četvrtom slomio otpor velikana i slavio 3:1.

Zanimljivo je da čovjeku sa najboljim riternom u istoriji tenisa nije dopustio nijednu brejk šansu, već samo po jedan đus u dva gema!

Medvedev je, s druge strane, gubio 2:0 i od Emila Rusuvuorija u 2. kolu i Aleksandera Zvereva u polufinalu, ali je izborio šesto grend slem finale. Slavio je samo na US openu 2021. godine, u Melburnu je već izgubio dva.

„Prvo finale je uvijek drugačije za svakog. Nadam se da će mi iskustvo koje imam pomoći, a vidjećemo kako će se Janik snaći. Daću sve od sebe, boriću se za život”, slikovit je bio 27-godišnjak iz Moskve.

Bonus video: