Rođen da piše istoriju

Janik Siner u finalu Australijan opena savladao Danila Medvedeva i postao prvi Italijan sa grend slem titulom nakon 1976. godine, te tek osmi igrač u open eri koji je nadoknadio 0:2 u setovima

9111 pregleda 93 reakcija 24 komentar(a)
Podvigom do prve grend slem titule: Janik Siner, Foto: Reuters
Podvigom do prve grend slem titule: Janik Siner, Foto: Reuters

Poslije 85 minuta igre na “Rod Lejver areni”, Janik Siner je bio na ivici bezdana. Djelovalo je da ga “guta” sindrom prvog grend slem finala, da će potonuti u duelu u koji je ušao kao favorit, jer je Danil Medvedev prva dva seta dobio istovjetnim rezultatom - 6:3.

Italijan je u ta dva dijela igre dozvolio četiri brejka, a u polufinalu Novaku Đokoviću nije dopustio nijednu šansu da mu oduzme servis.

To je bio jasan pokazatelj koliko ga je opteretio susret sa istorijom, ali se potrudio da je ispiše na najljepši mogući način - postao je tek osmi teniser u open eri koji je u finalima najvećih turnira preokrenuo nakon 0:2 i slavio 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.

Zanimljivo je da je 22-godišnjak iz Južnog Tirola na identičan način dobio 3. i 4. set, brejkom u 10. gemu sa po tri vezana poena nakon 40:30 za rivala. U odlučujućem dijelu igre je u 6. gemu stigao do tri vezane brejk šanse, iskoristio drugu, a potom prvu meč-loptu pretvorio u najveću pobjedu u karijeri.

- Hvala svim saradnicima i svima koji su gledali od kuće, a rade sa mnom. Pokušavamo da budemo bolji iz dana u dan. Čak smo i tokom turnira pokušavali da budemo jači, da bolje razumijemo situaciju. Drago mi je što ste ovdje i podržavate me, što ponekad nije lako, jer sam i dalje mlad - rekao je Siner.

8.

put u open eri u finalima grend slem turnira je neko pobijedio nakon 0:2 u setovima

Momak iz Inihena, sela kroz koje protiče rijeka Drava, krajem 2023. je donio Italiji prvu titulu u Dejvis kupu nakon 1976. godine. Sada je postao i tek drugi teniser sa Apenina koji je osvojio grend slem titulu u open eri, jer je prvu i do juče jedinu osvojio Adrijano Panata na Rolan Garosu baš te 1976.

I Medvedev je ispisao istoriju, ali onu koju niko ne bi volio - postao je prvi igrač u open eri koji je izgubio dva grend slem finala nakon što je vodio 2:0 u setovima. Isto mu se dogodilo i prije dvije godine u Melburnu protiv Rafaela Nadala, a takav “podvig” je u analima tenisa sebi dozvolio još samo Bil Džonston koji je 1922. i 1925. gubio mečeve za titulu na US openu od Bila Tildena.

Rus je jedan od najvećih “luzera” u današnjem tenisu, jer mu je ovo bio šesti meč za titulu na najvećim turnirima, a osvojio je samo US open 2021.

- Čestitam ti, pokazao si da si zaslužio trofej. Borio si se do kraja, uspio si da podigneš nivo svoje igre. Tvoj tim obavlja nevjerovatan posao, osvajaš mnogo turnira. Vjerujem da ovo nije tvoja posljednja grend slem titula, a nadam se da ću ja osvojiti sljedeću ako budemo igrali u finalu, pošto imam tri uzastopna poraza. Boli poraz u finalu, ali bolje je izgubiti u borbi za titulu, nego u ranijoj fazi. Ponosan sam na sebe, sljedeći put ću se više potruditi - naglasio je Medvedev.

2.

put nakon vođstva 2:0 u finalu je Danil Medvedev ostao bez grend slem titule. To mu se dogodilo i 2022. protiv Rafaela Nadala, takođe na US openu, a u istoriji je takav “podvig” napravio još samo Bil Džonston, koji je 1922. i 1925. izgubio na US openu od Bila Tildena

Osim od Nadala prije dvije godine i sada od Sinera, Medvedev je i 2021. izgubio finale Australijan opena od Đokovića.

- Nadam se da ćeš osvojiti trofej ovdje. Siguran sam da možeš, želim ti sve najbolje u nastavku sezone - poručio je Siner rivalu.

foto: REUTERS / Tracey Nearmy

Bonus video: