Halep: Radujem se povratku na teren

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u utorak je umanjio suspenziju, kojom je Halep kažnjena zbog kršenja antidoping pravila i nepravilnostima u biološkom pasošu

1911 pregleda 1 komentar(a)
Simona Halep, Foto: Reuters
Simona Halep, Foto: Reuters

Rumunska teniserka Simona Halep rekla je da se raduje povratku takmičenjima, nakon što je njena suspenzija zbog kršenja antidoping pravila sa četiri godine umanjena na devet mjeseci.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u utorak je umanjio suspenziju, kojom je Halep kažnjena zbog kršenja antidoping pravila i nepravilnostima u biološkom pasošu.

Taj period od devet mjeseci suspenzije istekao je prošlog jula, pa 32-godišnja dvostruka grend slem šampionka može odmah da se vrati tenisu.

Halep je rekla da su je ova iskušenja učinila otpornijom, a da je presuda CAS ključni momenat koji je sve razjasnio.

"Usred ovog putovanja punog izazova, moja nepokolebljiva vjera u integritet istine i principe pravde bila je moj svetionik. Radujem se i nestrpljiva sam da okrenem ovu stranicu i ponovo se priključim takmičenjima uz novu snagu i obnovljenog duha", navela je Halep na društvenim mrežama.

Poslije trodnevnog saslušanja početkom februara, CAS je utvrdio da su doping rezultati bili pozitivni jer je nedozvoljena susptanca "ušla u njeno tijelo konzumiranjem kontaminiranog suplementa", a da se anomalije u njenom biološkom pasošu mogu dovesti u vezu sa "kontaminiranim suplementom".

Međunarodna agencija za integritet tenisa u septembru je suspendovala dvostruku grend slem šampionku na četiri godine zbog dva odvojena kršenja antidoping pravila.

Halep je na US openu 2022. godine bila pozitivna na zabranjenu supstancu koja stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a potom je prošlog maja optužena i zbog nepravilnosti u njenom biološkom pasošu. Četvorogodišnja suspenzija istekla bi u oktobru 2026. godine.

Halep je 2018. godine osvojila titulu na Rolan Garosu, a godinu dana kasnije i na Vimbldonu. Rumunka je osvojila 24 titule u singlu i zaradila je više od 40 miliona dolara od nagrada na turnirima. Bila je prva na WTA listi 2017. i 2018. godine.

Ona trenutno nema plasman na WTA listi zbog prinudnog odsustva i na početku će joj biti potrebne vajldkarte za povratak na turnire.

Bonus video: