Momak koji je dotakao vrh Apenina - naredni izazov je drugi grend slem i stizanje legendarnog Pjetranđelija

Janik Siner je trijumfom nad Grigorom Dimitrovim u finalu Mastersa u Majamiju stigao do 2. mjesta na ATP listi - mjesta koje nijedan Italijan ili Italijanka do sada nisu uspjeli da dohvate

4482 pregleda 2 komentar(a)
Siner tokom turnira u Majamiju, Foto: Reuters
Siner tokom turnira u Majamiju, Foto: Reuters

Dominacija koja je počela krajem 2023, a nastavila se tokom ove godine odvela je momka rođenog ispod Alpa do vrha Apenina...

Italijanski teniser Janik Siner trijumfom nad Grigorom Dimitrovim u finalu Mastersa u Majamiju stigao je do 2. mjesta na ATP listi - mjesta koje nijedan Italijan ili Italijanka do sada nisu uspjeli da dohvate.

Još ranije je maestro iz Južnog Tirola preskočio čuvenog sunarodnika Adrijana Panatu koji je tokom 1976. bio četvrti na planeti.

Trijumfom u Floridi Siner je stigao do drugog pehara sa masters turnira serije 1.000 i tako je postao jedini Italijan koji je ove turnire osvajo više od jednog puta. Prošle sezone slavio je na Mastersu 1.000 u Kanadi.

Od 1990. kada su krenuli mastersi iz serije 1.000, samo je još jedan Italijan uspio da se domogne pehara na njima - Fabio Fonjini 2019. u Monte Karlu.

Ukupno, Siner ima 13 ATP titula, naravno i tu najviše od svih italijanskih takmičara u obje konkurencije.

Teniser sa Apenina koji je trenutno u nečemu ispred Sinera je legendarni 90-godišnji Nikola Pjetranđeli koji ima dvije titule sa grend slem turnira - obje sa Rolan Garosa iz 1959. i 1960. godine.

Siner je prvi grend slem osvojio sa 22 godine ovog januara na Australijan openu i jasno je da pred sobom ima sve vrijeme svijeta da preskoči čuvenog Italijana rođenog u Tunisu 1933, ali i da postavi mnoge druge rekorde.

Siner je krajem prošle godine svojoj zemlji donio pehar u Dejvis kupu, tek drugi u istoriji, ali baš u tom takmičenju nikada neće srušiti rekord Pjetranđelija - čovjek koji je kao selektor vodio "azure" do titule 1976. upisao je rekordnih 120 pobeda u takođe rekordna 164 meča u Dejvis kupu.

Godina iz snova za Janika Sinera se nastalja - do sada je u 2024. odigrao 23 meča i dobio je 22. Slavio je u na Australijan openu, u Roterdamu i Majamiju, a jedini poraz doživio je od Karlosa Alkarasa u polufinalu Indijan Velsa prije dvije sedmice.

Bonus video: