Đoković nakon devet godina u polufinalu Monte Karla

Ako osvoji turnir, Đoković će postati prvi igrač u istoriji koji je osvajao sve masterse - barem po tri puta. Sjutra u polufinalu protiv Kaspera Ruda

11979 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi put od 2015. godine Novak Đoković će igrati u polufinalu Roleks Mastersa u Monte Karlu.

Najbolji svjetski teniser je u mjestu svog prebivališta dobio i treći meč bez izgubljenog seta - nakon Sijafulina i Muzetija, danas je u četvrtfinalu bio bolji od Australijanca Aleksa de Minaura - 7:5, 6:3, nakon dva sata i pet minuta iscrpljujuće borbe po jakom suncu iznad Azurne obale.

Sjutra u polufinalu čeka ga Kasper Rud - rival iz prošlogodišnjeg finala Rolan Garosa.

A šta je Đoković radio u Monte Karlu od 2015. godine?

Masters koji je osvajao najmanje puta (dva - na svakom ostalom slavio je barem po tri puta) obično mu je služio kao priprema naporne sezone na šljaci, za njega, kako je i sam isticao, najzahtjevnijoj podlozi.

Tako je proteklih sezona znao da ispane u prvom ili drugom kolu.

Te 2015. godine u finalu je dobio "kralja šljake" Rafaela Nadala", a onda je počela loša serija.

Naredne, 2016. već u 1/16 finala ga je iznenadio Čeh Jan Veseli, dok se 2017. probio do četvrtfinala gdje je bio bolji Belgijanac David Gofan. Đoković je 2018. u osmini finala poraže od Dominika Tima, a 2019. u četvrtfinalu od Rusa Danila Medvedeva.

Uslijedila je korona-godina, 2020. u kojoj se nije ni igralo u Monte Karlu, a onda tri loše sezone u Kneževini - 2021. ispao je u osmini finala od Britanca Danija Evansa, 2022. već u prvom kolu od Španca Alehanda Davidoviča-Fokine, a prošle 2023. opet u osmini finala od Italijana Lorenca Muzetija.

Ovogodišnjem nastupu u Monte Karlu prethodio je slab dio sezone za Đokovića, rastanak sa trenerom Goranom Ivaniševićem ("ni sam ne znam šta da očekujem", izjavio je uoči početka turnira) ali, eto, stigli su i nešto bolji rezultati nakon 20 dana napornog rada sa novim, privremenim trenerom Nenadom Zimonjićem.

Srpski teniser postao je ujedno i najstariji učesnik polufinala Mastersa u Monte Karlu, a ukoliko osvoji turnir biće jedini igrač u istoriji koji je sve turnire iz kategorije 1.000 osvajao - barem po tri puta. Već je jedini koji je to uradio - barem po dva puta.

Bonus video: