Probuđeni giganti i uspavani velikani jure teniski Sveti gral

Bukmejkeri i stručnjaci nemaju dilemu - „velika četvorka” će se boriti za pehar
80 pregleda 1 komentar(a)
Novak Đoković i Rodžer Federer, Foto: Reuters
Novak Đoković i Rodžer Federer, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2017. 11:13h

Prije samo 12 mjeseci, svjetska teniska scena je djelovala potpuno nezanimljivo. Novak Đoković je bio nestvarno dominantan - rušio je sve pred sobom, postao prvi čovjek koji je nakon 47 godina bio vlasnik sve četiri grend slem titule i praktično se nije ni postavljalo pitanje hoće li osvojiti neki turnir.

Ali, taj uspjeh u Parizu ga je zasitio, ugasio vatru u njegovim očima i dogodilo se nezamislivo - poražen je od Sema Kverija u 3. kolu Vimbldona. Endi Marej je iskoristio njegov ogroman pad forme, osvojio drugu titulu na čuvenoj adresi SW19, a do kraja godine je otopio ogroman minus i postao 26. broj 1 u istoriji ATP liste.

Nova, 2017. godina je počela nezaboravnim duelom dvojice vršnjaka u finalu u Dubaiju, koje je pripalo sedam dana mlađem Beograđaninu. Ali, to je bio samo kratkotrajni bljesak dvojice u tom trenutku najboljih igrača svijeta, jer su svjetla pozornice pripala dvojici najboljih svih vremena - Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

Maestro iz Bazela je na Australian openu osvojio 18. grend slem titulu, prvu nakon četiri i po godine, a nestvaran niz je nastavio peharima na mastersima u Indijen Velsu i Majamiju. Na putu ka sva tri trofeja je srušio Španca, a u Melburnu i na Floridi u finalima.

I onda je odlučio da preskoči sezonu na šljaci, a na scenu je stupio čovjek koji je na toj podlozi oborio sve moguće rekorde - Nadal. Kralj šljake je osvojio 10. titulu u Monte Karlu, Barseloni i na kraju i na Rolan Garosu.

Pred početak 131. Vimbldona, svjetski bukmejkeri i stručnjaci nemaju dilemu - pozlaćeni pehar sa ananasom na vrhu završiće u rukama nekog iz „velike četvorke”. Da li u rukama probuđenih giganata Federera i Nadala ili uspavanih velikana Đokovića i Mareja? Odgovor će se znati 16. jula...

Rafa je dva puta bio šampion u Ol Ingland klabu - 2008. je u možda najboljem meču svih vremena savladao Federera, a 2010. je lako izašao na kraj sa Tomašom Berdihom. U odličnoj je formi, ali je posljednjih godina imao užasan učinak na Vimbldonu - 2012. je izgubio od Lukaša Rosola u 2. kolu, 2013. u prvom od Stiva Darsisa, 2014. u osmini finala od Nika Kirjosa, a 2015. opet u 2. rundi, ali od Dastina Brauna. Lani nije ni stigao u u glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva.

"Uzbuđen sam što ću opet igrati ovdje, na turniru koji mnogo volim. Činjenica je da sam mnogo puta ispao rano, ali ako preživim prvu sedmicu, ubijeđen sam da će mi samopouzdanje rasti", rekao je Nadal.

Bonus video: