Halep drugi put za titulu u Parizu, Ostapenko u prvom grend slem finalu

Rumunka je savladala Karolinu Pliškovu sa 6:4, 3:6, 6:3, dok je Jelena Ostapenko na 20. rođendan bila bolja od Timee Bačinski (7:6, 3:6, 6:3)
66 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Ostapenko, Foto: Reuters
Jelena Ostapenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2017. 18:20h

Simona Halep se poslije tri godine vratila u finale Rolan Garosa, odlučna u namjeri da prvi put osvoji grend slem titulu.

Prva favoritkinja 116. izdanja Otvorenog prvenstva Francuske je u polufinalu savladala Karolinu Pliškovu sa 6:2, 3:6, 6:3 i zakazala obračun sa senzacijom iz Letonije, Jelenom Ostapenko.

Halep se dan nakon epskog duela i nezaboravnog preokreta protiv Eline Svitoljine, u meču koji je opravdao epitet finala prije finala, sudarila sa trećom igračicom svijeta.

I sve je u 1. setu nagovještavalo brz kraj - Rumunka je dominirala i rutinski ga dobila sa 6:4.

U nastavku meča je bilo očito da nema dovoljno svježine, što je visoka Čehinja iskoristila i izjednačila na 1:1.

Djevojka koja je 2014. u finalu izgubila od Marije Šarapove (6:4, 6:7, 6:4) u odlučujućem setu je napravila brejk i povela 4:1.

Pliškova je uzvratila, smanjila na 4:3, ali joj je Halep opet oduzela servis i onda stigla do zaslužene pobjede.

Ostapenko je, s druge strane, na svoj 20. rođendan stigal do najvećeg uspjeha u karijeri, jer je sa 7:6, 3:6, 6:3 porazila Timeu Bačinski, koja je danas napunila 28 godina.

Letonka je najmlađja teniserka koja je stigla do finala Rolan Garosa još od Ane Ivanović 2007. godine.

Od početka meča zaigrala agresivno i to joj se i te kako isplatilo. Ona je u prvom setu imala 21 direktan poen i 16 neiznuđenih grešaka. Ostapenko je prvi set dobila u taj-brejku sa 7:4.

Bačinski je u drugom setu uzvratila, osvojila je četiri uzastopna gema i dobila taj dio igre sa 6:3. Pomogla joj je i Ostapenko koja je u odlučujućem poenu napravila duplu servis grešku.

U odlučujućem, trećem setu Ostapenko je napravila brejk više od protivnice i 50. vinerom je uspjela da završi meč i plasira se u svoje prvo veliko finale.

Bonus video: