Lijepa Maša ponovo na terenu - kontroverzni povratak slavne teniserke

Jedna od najboljih teniserki modernog doba zaigraće u prvom kolu turnira u Štutgartu protiv Roberte Vinći, na osnovu specijalne pozivnice organizatora
0 komentar(a)
Šarapova, Foto: Reuters
Šarapova, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2017. 15:32h

Marija Šarapova u srijedu će ponovo zaigrati tenis, nakon 15 mjeseci suspenzije, zbog korištenja nedozvoljene supstance meldonijum.

Jedna od najboljih teniserki modernog doba zaigraće u prvom kolu turnira u Štutgartu protiv Roberte Vinći, na osnovu specijalne pozivnice organizatora.

Njen povratak izazvao je mnogo kontroverzi i uglavnom negativnih komentara iz svijeta tenisa i sporta uopšte.

Osnovno pitanje je kako je igračici, koja je suspendovana zbog dopinga, omogućeno da se odmah nađe na najvećoj sceni, kada je pisano pravilo ITF (Svjetske teniske federacije) da teniseri koji su pauzirali zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava ne mogu imati zaštićeni renking (kao, recimo, oni koji su povrijeđeni), a da je dobra praksa da se u takvim slučajevima ne dodjeljuje tzv. vajld-kard.

Posljednja u nizu igračica, koje su osporile povratak lijepe Maše, je Agnješka Radvanjska.

"Marija bi trebalo da ponovo gradi svoju karijeru na drugačiji način, od malih turnira. To je uobičajena i poštena procedura. Ona nije bila povrijeđena ili bolesna, ona je bila suspendovana zbog dopinga", kazala je Radvanjska, sa kojom bi Šarapova mogla da se sastane već u drugom kolu turnira u Štutgartu.

Karolina Voznijacki je bila oštra:

"Očigledno da su se izbjegla pravila u korist nekoga ko je zamislio da bude po njenom. Njen povratak je dobar za tenis, ali je loše što je izveden na ovakav način", kazala je Dankinja.

Kako se primicao dan povratka, Šarapova je za brojne svjetske medije govorila kako ne mari mnogo za mišljenje ostalih teniserki, potvrdivši da na WTA turu nema prijateljicu.

Ovoga puta u zaštitu ruske teniserke stao je njen agent Ben Rotenberg.

"Bez Serene, bez Marije, bez Viktorije (Azarenke), bez Petre (Kvitove) - ovim djevojkama je lakše da osvoje veliki turnir, o čemu su mogle samo da maštaju", naveo je Rotenberg u svom saopštenju.

Šarapova je u januaru 2016. godine priznala da je koristila meldonijum deset godina, kao preventivni lijek za srčana oboljenja.

Meldonijum je 31. decembra 2015. došao na listu zabranjenih supstanci, a Ruskinja nakon priznanja kazala da je njena i krivica njenog tima to što nisu pročitali novi, ažurirani spisak doping sredstava, koji godišnje objavljuje Svjetska anti-doping agencija (WADA).

ITF ju je suspendovao na dvije godine, a Sportski sud u Lozani ublažio kaznu na 15 mjeseci.

Suspenzija joj ističe sjutra, a da bi joj bilo omogućeno da zaigra u Štutgartu napravljen je i presedan u terminu odigravanja njenog meča - prvi put se duel prvog kola igra u srijedu.

Šarapova je sve moguće povlastice dobila zbog reputacije, marketinške atraktivnosti, glamurozne pojave, kao i činjenice da je glavni sponzor Štutgarta ujedno i jedan od njenih najvećih sponzora - automobilski gigant "Porsche".

Iako trenutno nema nijedan bod na WTA listi, s obzirom na to da nije mogla da zamrzne plasman zbog razloga koji ju je odvojio od terena, Marija već ima zagarantovana učešća na turnirima u Madridu i Rimu.

Njen tim trenutno radi na tome da joj obezbijedi vajld-kard za Rolan Garos i Vimbldon, ali će organizatori dva Grend slema sredinom maja odlučiti o tome.

U teniskim krugovima se šuška da će petostruka osvajačica najvećih turnira, ipak, morati da igra kvalifikacije, mada u današnjem sportu marketing i mediji su moćniji i od pisanih, i nepisanih pravila, ili tradicije.

Ne bi iznenadilo da čelnici francuskog i britanskog opena, ipak, iskoriste pravo da jednu specijalnu pozivnicu, kojom raspolažu, uruče jednog od najatraktivnijih teniserki svih vremena.

Bonus video: