Četvrt vijeka od napada na Moniku Seleš: Dan kada je ugašena karijera iz snova

Monika Seleš je imala samo 19 godina u trenutku napada. Zadobila je ubodnu ranu na leđima, skoro dva centimetra duboku, a dugo poslije napada se nije vraćala na teren
455 pregleda 15 komentar(a)
monika, Foto: Printscreen
monika, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.04.2018. 10:56h

Prije tačno dvadeset pet godina, 30. aprila 1993, dogodio se napad na Moniku Seleš, tada najbolju teniserku svijeta.

Ginter Parh, navijač koji je bio opsjednut Štefi Graf, napao je i povrijedio igračicu rođenu u Novom Sadu na turniru u Hamburgu, tokom meča sa Magdalenom Malejevom, podsjeća rts.rs

Parhe je kasnije osuđen, tek uslovno, na dvije godine zbog napada nožem.

Monika Seleš je imala samo 19 godina u trenutku napada. Zadobila je ubodnu ranu na leđima, skoro dva centimetra duboku, a dugo poslije napada se nije vraćala na teren.

Pet godina starija Štefi Graf se, u ovom periodu, vratila na svjetski vrh.

Parhe je tokom suđena priznao da je progonio Seleš, da ju je pratio, da ju je ubo jednom kao i da je namjeravao da to uradi barem još jednom, ali je spriječen.

Napad na Moniku Seleš zauvijek je promenio način na koji se pristupa obezbjeđivanju sportskih priredbi, na sličan način na koji je to uradio i napad na izraelske isportiste na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Seleš je poslije napada javno govorilo o tome koliko je njeno samopuzdanje oštećeno. Sa 16 godina je postala najmlađa osvajačica Rolan Garosa u istoriji (1990. godine), da bi 1991. i 1992. godinu završila kao najbolje rangirana igračica na svijetu.

Nakon što je osvojila prvi set protiv Bugarke Magdalene Malejeve, Seleš je odmarala na klupi, kada ju je Parhe napao nožem od 23 centimetra.

Po hapšnjeu kod njega je pronađeno 1.000 maraka i karta za Italiju, gdje je Seleš trebalo da igra naredne sedmice.

Policiji u Hamburgu je rekao da je planirao napad sedmicama, ali da je njegova namera bila da povrijedi Seleš, ne i da je ubije.

"Ne sjećam se najbolje šta se dogodilo", pričala je Seleš kasnije. „Odjednom nisam mogla da dišem i osjetila sam strašan bol u leđima".

Nevjerovatno, turnir je nastavljen i Štefi Graf je savladala Aranču Sančes Vikario u finalu.

Seleš je poslije napada osvojila još samo jedan Grend slem turnir - Australijan open 1996.

Bonus video: