Nadalova 400. pobjeda na šljaci, protiv Cicipasa za 11. titulu u Barseloni

Nadal je upisao 16. vezanu pobjedu na šljaci, ukupno jubilarnu 400. na ovoj podlozi, na kojoj je u nizu od 44 uzastopna osvojena seta
0 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Beta/AP
Rafael Nadal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.04.2018. 15:40h

David Gofan je samo u prvom setu "namučio" Rafaela Nadala, ali je Belgijanac u drugom potpuno položio oružje pred zahuktalim "kraljem šljake" - Španac je slavio 6:4, 6:0 i plasirao se u finale ATP turnira u Barseloni, gdje će u nedjelju igrati za 11. titulu.

Nadal je upisao 16. vezanu pobjedu na šljaci, ukupno jubilarnu 400. na ovoj podlozi, na kojoj je u nizu od 44 uzastopna osvojena seta, tokom kojih niko od protivnika nije uspio da dobije više od četiri gema.

On je četvrti na vječnoj listi pobjeda u mečevima na šljaci u Open eri, a ispred su Argentinac Giljermo Viljas sa 659, Španac Manuel Ortanjes sa 502 i Tomas Muster sa 422 pobjede.

A meč protiv Gofana nije počeo kako se očekivalo, Belgijanac je odmah na startu napravio brejk, a onda na svoj servis stigao do vođstva od 2:0. Međutim, Nadal je uzvratio sa tri uzastopna gema (jedan brejk), da bi u 12. gemu ponovo oduzeo servis protivniku za 6:4 i vođstvo od 1:0 u setovima. U drugom setu dileme nije bilo, ovaj dio igre je trajao 33 minuta...

U finalu će mu rival biti naprijatnije iznenađenje turnira, Grk Stefanos Cicipas, 63. teniser svijeta, koji je u prvom polufinalu pobijedio 11. igrača na ATP listi, Španca Pabla Karenja-Bustu sa 7:5, 6:3, nakon sat i 37 minuta igre.

Cicipasu, koji je prethodno iznenadio i Dominika Tima, sedmog na planeti, i do sada, takođe, nije izgubio set u Barseloni, ovo će biti prvo ATP finale u karijeri, koje će mu čak i ako izgubi donijeti skok do 44. pozicije na rang listi.

Prvi put će se naći među 50 najboljih na svijetu, a ako upotpuni iznenađenje i dođe do trofeja, stići će i do plasmana u TOP 40.

To je prvi put poslije 45 godina da jedan grčki teniser igra u finalu ATP turnira, a Cicipas je najmlađi je finalista turnira u Barseloni od 2005. godine.

Bonus video: