Serena nova kraljica open ere, osvojila je 23. grend slem titulu!

Pobjedom u Melburnu, najbolja teniserka svih vremena se vratila i na prvo mjesto WTA liste, koje joj je prošlog septembra preuzela Njemica Andželik Kerber
98 pregleda 1 komentar(a)
Serena Vilijams i Venus Vilijams, Foto: Reuters
Serena Vilijams i Venus Vilijams, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2017. 10:15h

Serena Vilijams je sedmi put u karijeri osvojila Australian open - u ovogodišnjem finalu je savladala sestru Venus sa 6:4, 6:4, nakon 81 minut igre.

U Melburnu je najbolja bila i 2003, 2005, 2007, 2009, 2010. i 2015. godine.

Serena je u 28. međusobnom duelu 17. put bila bolja od sestre, sedmi put u devetom finalu nekog grend slem finala.

"Hvala Bogu, vodio me je kroz ovaj turnir, bilo je teško, igrala sam i molila se. Čestitam Venus, ona je fantastična osoba, nema šanse da bih bez nje stigla do 23. grend slem titule. Ona je moja inspiracija, jedini razlog što sam ja još uvijek tu, što postoje sestre Vilijams. Hvala ti što me inspirišeš da budem ovakva teniserka i da postižem ovakve pobjede. Zaslužuje veliki aplauz, vratila se tenisu na sjajan način, ovdje je postigla divan rezultat. Definitivno će i sljedeće sezone biti na ovom mjestu", rekla je Serena.

Nervoza je učinila svoje na početku, pa su dvije teniserke u prva četiri gema prvog seta napravile po dva brejka, a poslije toga uspjele su da sačuvaju svoje servise za rezultat 3:3. Serena Vilijams je zatim u sedmom gemu ponovo oduzela servis starijoj sestri i povela sa 4:3. Ona je do kraja sačuvala tu prednost i poslije 41 minuta povela u meču.

Teniserke su u drugom setu osvajale gemove na svoj servis sve do sedmog, kada je Serena napravila brejk i povela sa 4:3. Ona je zatim bez izgubljenog poena osvojila naredni gem, prednost je sačuvala do kraja i ušla u istoriju Open ere...

"Hvala i mom timu, bez njena ne bih mogla da postignem ovo. Mogla bih da pričam bez prestanka. Želim što duže da ostanem ovdje, nisam prošle godine imala priliku da govorim sa ovog mjesta", dodala je Serena.

Mlađa od sestara Vilijams je, tako, stigla do 23. grend slem titule i postala nova rekorderka u open eri, jer je iza nje sada ostala Štefi Graf (22).

Osim sedam titula na Australian openu, Serena je sedam puta slavila i na Vimldonu, šest na US openu i tri na Rolan Garosu.

Pobjedom u Melburnu, najbolja teniserka svih vremena se vratila i na prvo mjesto WTA liste, koje joj je prošlog septembra preuzela Njemica Andželik Kerber.

Sereni nedostaje još jedna titula da izjednači apsolutni rekord Margaret Kort (ima titulu više od Serene na Australian openu) koja je osvojila 24 grend slem titule, ali većinu prije open ere...

Venus je izgubila i drugo finale Ozi opena, ponovo od Serene, kao i 2003. godine.

"Hvala Bogu za život, na šansi da budem ovdje sada, srećna sam što sam imala priliku da igram pred ovom publikom. Hvala mom timu, volim vas. Serena Vilijams, to je moja mlađa sestra...", zastala je na trenutak Venus i zaplakala, a onda nastavila:

"Čestitam ti na 23. Grend slem tituli, imala sam neke čudne poraze od tebe tokom karijere, ali bilo je sjajno imati rivaliltet sa tobom. Kad ja nisam uspjela da to postignem, tu si bila ti. Nevjerovatno sam ponosna na tebe... Bilo je teško, volim te", istakla je Venus.

Za trofej u konkurenciji tenisera sjutra će igrati Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Bonus video: