Novi šok u Melburnu: Miša Zverev izbacio Mareja!

38 komentar(a)
Endi MArej Miša Zverev, Foto: Reuters
Endi MArej Miša Zverev, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2017. 08:13h

Tri dana nakon što je Denis Istomin izbacio Novaka Đokovića, novi teniski zemljotres sa epicentrom u Melburnu pogodio je južnu hemisferu.

Za Endija Mareja trijumf na Rod Lejver areni i dalje će ostati san - petostruki finalista završio je učešće na Australijan openu u osmini finala.

Od prvog bolji je bio 50. teniser ATP liste: za 3 sata i 36 minuta, Njemac Miša Zverev pobijedio je Britanca 3:1 (7:5, 5:7, 6:2, 6:4).

Prije samo dvije godine, stariji sin Aleksandera Zvereva seniora bio je 1.067. rangirani igrač svijeta, igrao je na turnirima niže kategorije, fjučersima i čelendžerima, a danas o njemu priča cijeli sportski svijet.

"Bilo mi je lako da budem agresivan, ali nije da ostanem miran tokom meča" - kazao je nakon uspjeha karijere Zverev.

"Ne znam ni sam kako sam osvojio tri poena. Ali, uspio sam."

Početak prvog seta nije nagovještavao krajnji ishod.

Marej je krenuo u svom stilu i brzo poveo 3:1. Gubitak svog servisa u narednom gemu nije ga izbacio iz ritma, jer je uskoro bio pred osvajanjem seta, vodeći 5:3.

Onda je krenuo teniski uragan sa druge strane mreže.

Agresivnom i napadačkom igrom, uz česte izlaske na mrežu, Zverev je pritiskao prvog tenisera svijeta, vezao četiri uzastopna gema i uzeo prvi set,

Nervozni Marej je koliko-toliko uspio da se povrati u drugom setu, koji je, iako je dva puta izgubio gemove na svoj servis, riješio u svoju korist 7:5.

Njegov poklič "Come on!" je, ipak, bio samo uvod u novu tenisku simfoniju Njemca.

Hrabri i nadahnuti Zverev je u petom gemu došao do brejka, a u šestom izdržao Marejev napad i spasio brejk loptu.

Novim uzimanjem protivničkog servisa u sedmom gemu zapečatio je treći set i poveo 2:1.

Dan ranije, Mišin mlađi brat Aleksander je protiv Rafe Nadala ispustio tu prednost.

Poučen njegovim iskustvom, stariji i iskusniji Zverev nije posustao, a do senzacionalnog trijumfa ga je odveo brejk u prvom gemu odlučujućeg, petog seta...

Njemački teniser je prvi put stigao do četvrtfinala nekog grend slema. Koliko je to skok za njega pokazuje činjenica da mu je do Australijan opena najbolji rezultat bilo treće kolo na Vimbldonu 2008. godine.

Naredni rival biće mu bolji iz meča između Keija Nišikorija i Rodžera Federera.

Iako je pred početak prvog grend slema na koji je došao kao najbolji igrač ATP liste Endi Marej tvrdio da ga to ne opterećuje, očigledno je da nije uspio da se izbori pritiskom, povećanim ranom eliminacijom Novaka Đokovića.

"Gledao sam Novakov meč, ali on nije imao nikakav uticaj na moju igru" - rekao je Britanac poslije šokantnog poraza.

"Kada god je trebalo, Miša je odigrao sjajno. Izvukao je neke odlične poene i potpuno zaslužio da pobijedi, jer je odigrao sjajan meč."

Za njega, ovo je najraniji odlazak iz Melburna još od 2009. godine, kada ga je u osmini finala u pet setova pobijedio Fernando Verdasko.

Od tada, na sedam sljedećih nastupa pet puta je stizao do finala.

"Razočaran sam, iza mene je najboljih sedam mjeseci u mom životu. Bio sam favorit na ovom turniru, imao sam želju da prođem što dalje, ali sada neću imati priliku da osvojim turnir."

Za Mareja se prokletstvo trofeja "Norman Bruks" nastavlja...

U drugom meču dana nije bilo iznenađenja - šampion Melburna iz 2014. Stanislas Vavrinka pobijedio je Italijana Andreasa Sepija nakon tri taj-brejka - 7:6, 7:6, 7:6.

Bonus video: