Ima li Đoković snage za sedmu titulu?

Novak Đoković se vratio na mjesto uspjeha, sa samo jednim ciljem - da prigrabi rekordni, sedmi pehar na Australian openu
9 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2017. 10:31h

Novak Đoković se vratio na mjesto uspjeha, sa samo jednim ciljem - da prigrabi rekordni, sedmi pehar na Australian openu i konačno nadmaši Roja Emersona, sa kojim trenutno dijeli 1. mjesto na vječnoj listi. Ali, pitanje svih pitanja glasi: Može li njegovo tijelo da izdrži paklene napore na najmanjem kontinentu?

Svjetski mediji i legende „bijelog sporta” sumnjaju da 29-godišnji Srbin može da podnese sedam teških mečeva na vrelom suncu u Australiji. Razlog za takve ocjene je činjenica da Đoković nikada nije bio mršaviji, što se najbolje vidjelo u finalu turnira u Dohi protiv Endija Mareja, kada su mu se prilikom mijenjanja majice vidjela rebra.

"Nizak nivo masti u Đokovićevom tijelu bi mogao da ima dugoročan rizik za njegovo zdravlje. Prebrzo će da se umara, pošto mišići bez masti počinju sami da sagorijevaju", upozorila je za „Sports ilustrejtid” Martina Navratilova, koja ima rekordnih 59 grend slem titula (18 u singlu, 31 u dublu i 10 u miksu).

Nole je u Melburnu drugi nosilac prvi put nakon 10 vezanih grend slemova, jer je u finišu prošle sezone prepustio 1. mjesto na ATP listi Endiju Mareju. Njih dvojica su praktično i jedini kandidati za titulu, a već su odigrali spektakularan meč u Dohi, kada je srpski as slavio sa 2:1 i prekinuo niz rivala od 28 pobjeda. Time je vratio već poljuljano samopouzdanje, ali mu problem može predstavljati činjenica da se na grend slemovima igra na tri dobijena seta.

„Niko nije nepobjediv”

Iako priznaje da nije u formi iz 2015. i 2016. godine, koja mu je omogućila da postane tek treći čovjek u istoriji sa četiri vezana najznačajnija pehara, Đoković je poručio da ne bi ni dolazio u Melburn da ne vjeruje u titulu. Kaže, ipak, da nije nepobjediv, iako na „Rod Lejver areni” ima fenomenalan skor.

"Niko nije nepobjediv. Nikad nisam sebe smatrao superiornim igračem, iako sam povremeno imao ogromno samopouzdanje i dobijao mnogo mečeva. I dalje želim da stavim sebe u poziciju gdje sam jednak sa ostalim igračima. Borim se za ovaj trofej kao svako drugi, iako branim titulu", rekao je osvajač 12 grend slem titula.

Đoković je upravo u Melburnu počeo meteorski uspon, jer je tu 2008. podigao svoj prvi veliki pehar.

"Činjenica da sam bio toliko uspješan u Melbrunu u prethodnih 10 godina, da je to moj najuspješniji grend slem, ushićuje me i donosi veliko samopouzdanje i uzbuđenje tokom priprema".

Njegov prvi rival će biti Fernando Verdasko, protiv kojeg je u Dohi spasao pet meč-lopti.

"Kada igra kako zna, Fernando može da pobijedi bilo koga na bilo kojoj podlozi. Prošle godine je dobio Rafaela Nadala u pet setova u 1. kolu ovdje. Pobjeđivao je mnoge vrhunske tenisere. Neće se uzbuditi što igra na centralnom terenu, ima dosta iskustva. Očekujem težak meč", zaključio je Đoković.

Na putu ka novoj tituli mogli bi da mu se nađu Denis Istomin, Pablo Karenjo-Busta, probuđeni Grigor Dimitrov, Dominik Tim, Miloš Raonić i Rafael Nadal. Stanislas Vavrinka i Rodžer Federer su u Marejevoj polovini kostura.

Marej: Zašto ne bih osvojio titulu?

Škot je izgubio čak pet finala u Melburn parku, četiri od vršnjaka iz Srbije, ali vjeruje da je konačno kucnuo čas da „uspava svoje demone”. Optimizam bazira na gotovo savršenom drugom dijelu prošle sezone, kada je osvojio Vimpbldon, olimpijsko zlato, ATP šampionat, masterse u Šangaju i Parizu, što mu je donijelo vrh ATP liste.

"Očito je da osjećam veliko samopouzdanje zbog načina na koji sam završio prošlu sezonu. Igrao sam dobro ovdje svih prethodnih godina, ali nikada nisam preskočio posljednju prepreku. Mislim da je sad prava šansa za to. Zašto ne bih osvojio titulu? Igram dobro, treniram odlično i osjećam da sam zdrav", poručio je 29-godišnjak iz Danblejna, koji će u ponedjeljak rano ujutro po našem vremenu igrati sa Ukrajincem Iljom Marćenkom.

Raonić se uzda u pomoć Krajičeka

Svjetske kladionice su ubijeđene da će se dvojica najboljih igrača današnjice sudariti u finalu, a kvota da će osvojiti titulu je na obojicu oko 2,50. Mnogo manje šanse se daju Vavrinki, Nadalu (13), Federeru (15), Raoniću (17)... Kanađanin rođen u Podgorici se uzda u pomoć nekadašnjeg holandskog tenisera i osvajača Vimbldona Ričarda Krajičeka, koji je priključen stručnom štabu da bi mu pomogao da unaprijedi igru na mreži.

"Nikada neću biti najbolji igrač sa osnovne linije. Igrom sa te pozicije nikada neću moći da dobijem Đokovića ili Mareja. Moram da idem naprijed i tu Ričard može da mi pomogne, da me nauči kako da budem agresivniji", svjestan je Raonić, koji je lani u polufinalu izgubio od Škota.

Bonus video: